Saját csillaga van szombattól a Dunakanyarnak

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A Csillagászat nap alkalmából a helloDunakanyar csapata elnevezte a Dunakanyar Magyarország nevű csillagot, így szombattól már a Dunakanyarnak saját csillaga van. A csillag a RA 14h 55m 27.01s DEC -31° 25′ 02.62″ égi koordináták alatt, a „Dunakanyar Magyarország” csillag, a 24575793 azonosítószámmal lett regisztrálva nemzetközi adatbázisban – tájékoztatta az infoesztergom.hu-t a helloDunakanyar csapata.

Hogyan találhatjuk meg a Csillagunkat az égen? Egy kristálytiszta éjjelen is csak töredék részét láthatjuk szabad szemmel a csillagoknak, így lehet, hogy a csillag is kívül esik a szabad szemmel láthatóakon. Megtalálásában azonban a hozzánk legközelebbi planetárium vagy asztrológiai klub professzionális tanácsokkal láthat el, vagy az ottani teleszkóppal akár meg is tudjuk nézni a csillagunkat.

Ennél egyszerűbb lehet a Google Earth használata. Pár egyszerű lépéssel a képernyőnk előtt ülve is megnézhetjük a csillagunkat. A Google Earth egyszerűen, ingyenesen letölthető program erről webcímről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Klikkelj a „Google Föld letöltése” gombra, majd a letöltés után kövesd a telepítési útmutatót. Ha feltelepítetted és megnyitottad a programot, látni fogsz egy sor ikont a menünél, a képernyő tetején. Klikkelj arra az ikonra, ami úgy néz ki, mint a Szaturnusz bolygó, hogy a csillagokat lásd. A legördülő menüből válaszd ki a „sky” -t, majd csillagok és konstellációk jelennek meg a képernyőn.

A képernyő bal felső sarkában két szövegdobozt találsz a „search” alatt. Válaszd ki a „Location Search” opciót. Át kell írni a Right Ascension (RA) és a Declination (DEC) értékeket, a Csillag Okleveléről, egy olyan formátummá, amit a Google Earth megért. Ezt nagyon egyszerűen meg tudod tenni!

Eredeti koordináta: RA 14h 55m 27.01s DEC -31° 25′ 02.62″ Átkonvertált, Google által is megértett koordináta: 14:55:27.01,-31:25:02.62 Ha az átalakítást sikeresen elvégezted, írd be a 14:55:27.01,-31:25:02.62 kódsort a „Search” dobozba és nyomj entert, és a Google Earth ráközelít a csillagra!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

A koordináták segítségével és a megfelelő eszközökkel bármely, a csillagászatban kicsit jártasabb személy meg tudja találni a mi csillagunkat az égen, ha elmész egy csillagvizsgálóba, hatalmas élmény lehet, ha a saját csillagodra állítják a teleszkópot, és saját szemeddel is meg tudod nézni az elnevezett csillagunkat!

A csillagregisztrációs weboldal ezen a linken érhető el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments