VÁLASZTÁS 2018: Esélylatolgatás a finisben

VÁCI NAPLÓ/Köz-tér (Furucz Zoltán) ♥ A mai nappal a finisébe fordult az országgyűlési választási kampány. Nem mondhatjuk, hogy városunkban eddig túlságosan hangosak voltak a jelöltek, sőt, akadt nem egy induló, aki gyakorlatilag nem csinált semmit. Nekik majd elég nehéz lesz megmagyarázni visszafogottságukat és bebizonyítaniuk, hogy nem egy kamupárt színeiben, lényegében az állami támogatásként kiosztott pénzekért szálltak ringbe.

Az elmúlt hetekben az esélyes jelöltek jól láthatóan két úton haladtak a cél felé. A kétségtelenül legesélyesebb, a nyolc éve regnáló kormányt alkotó pártok színeiben induló Rétvári Bence hol államtitkárként, hol képviselőjelöltként fordult meg a városban és a választókerület településein. A fiatal, ügyvédből politikussá átnyergelt kereszténydemokrata minden esetben felkészülten állt ki a publikum elé, s ha néha meg is jelentek mondatai között a mostanában unalomig ismételt migránsos témák, mondanivalóját mindig az adott helyzethez igazítva fogalmazta meg.

Nem véletlen, hogy választási rendezvényein nagyon sok volt eddig is az érdeklődő. Jelöltbemutató fórumán, amelyet a főtéri nagypréposti palotában rendeztek meg, szolgálati főnöke, Balog Zoltán miniszer is mellette korteskedett.

Rétvári Bence Harrach Pétertől veszi át a stafétát. Amióta kinevezték a Fidesz-KDNP választókerületi elnökének, egy átgondolt, jól felépített stratégia mentén dolgozik azon, hogy megválasztásának esélyeit növelje. Ám ehhez a mostani, a korábbinál kiélezettebb helyzetben már egy kis szerencsére is szüksége lesz. Harrach Péter ugyanis 2014-ben a voksok 46,78 százalékával, nagy fölénnyel nyert a választókerületben. A második helyen akkor az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP támogatásával induló Kiss Zsolt végzett 24,8 százalékkal, megelőzve a Jobbik jelöltjét, Fehér Zsoltot (20,01). Mellettük még az LMP teljesítménye érdekes, jelöltjük, Dengelegi Klára Zsuzsanna 4,2 százalékot hozott.

E három ellenzéki akkor több voksot kapott (49,01 %), mint a győztes kormányparti jelölt. A többiek – szám szerint  még 21 induló – a futott még kategóriában végzett.

Most úgy tűnik, a négy évvel ezelőttinél erősebb a kormányváltó hangulat, bár ez az ellenzék együttműködését választókerületünkben sem ösztönzi eléggé. Az elmúlt hetekben több megbeszélést is tartottak, eredménytelenül. Ezeken a Jobbik nem vett részt, mert a pártelnök, Vona Gábor világosan megmondta: ők egyedül is képesek legyőzni a Fideszt. Kétségtelen, hogy ezzel Vona Gábor tizenkilencre kért lapot, mert ha nem jön be a számítása, soha, senki nem fogja lemosni róla, hogy miatta nem sikerült a kormányváltás.

A szinte folyamatos közvéleménykutatások szerint Rétvári Bencének ma az összes induló közül csak két esélyes kihívója van: a jobbikos Fehér Zsolt és az LMP színeiben induló Matkovich Ilona. Ide sorolhatnánk az MSZP és a DK közös jelöltjét, Krauze Istvánt is, aki viszont egyelőre nagyon visszafogottan kampányol. A többieknek, ha valóban az ellenzék győzelmét szeretnék, szakértők szerint a következő napokban vissza kellene lépniük. Gyanítható azonban, hogy ilyen lépésekre nem nagyon fog sor kerülni, mert minden kis párt kapaszkodik a töredékszavazatokba, amelyek országos szinten listás helyeket jelenthetnek és ezzel milliókkal nagyobb összegű pártfinanszírozást az állami költségvetésből.

Vasárnapig már rövid az idő. Rétvári Bence és kampánycsapata lassan elkezdheti behűteni a pezsgőt. Számukra ugyanis csak egyetlen dolog jelentene komoly kihívást: ha a Jobbik és az LMP jelöltje megegyezne, s a közös jelöltet az MSZP-DK összefogás is támogatná.

Ez a történet azonban a hihetetlen kategóriába tartozik Vácott. ♦

Honlapunkon minden jelölt nevét tartalmazó szavazást indítottunk, hogy lássuk:
kik a legesélyesebbek.

Szavazz te is!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments