Indul a tavaszi gombaszezon: mire figyeljünk?

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A párás, meleg tavaszi idő kedvez a gombák növekedésének. A tavaszi gombafajokról és a gombagyűjtés szabályairól Nátz Eszter gombaszakértő, a Magyar Netgombász Egyesület elnöke beszélt az InfoRádióban. A gombaszedés a Vác környéki erdőkben is népszerű kikapcsolódásnak számít.

Magyarországon több ezer gombafajta van, ebből az étkezési gombák száma viszonylag nagy, a halálosan mérgező gombák száma pedig elég kicsi. Érdekesség, hogy az étkezési gombák közül keveset ismernek az emberek, általában 5-10 fajt tudnak szedni – mondta Nátz Eszter gombaszakértő, a Magyar Netgombász Egyesület elnöke.

A halálosan mérgező gombák közül a gyilkos galóca a legismertebb, ez a faj okozza a legtöbb hazai mérgezést, ugyanis nagyon szép gomba.

„A tévhitekkel ellentétben ez a gomba nem a piros pöttyös, az a légyölő galóca. A gyilkos galóca zöldes színű” – mondta a gombaszakértő, hozzátéve, hogy szerencsére Magyarországon a gombaszezon egész idényben tart, de ilyenkor tavasszal megindul a tavaszi gombák szezonja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Muzsika a kertben

„A legelső gombák a tövisaljagomba és a kucsmagombák. Utóbbiak közül az első a cseh kucsmagomba, de ennek a szezonja idén már lefutott, most már az ízletes kucsmagomba szedhető, ami szintén nagyon jó étkezési gomba, és lassan jön a májusi pereszke is” – tette hozzá.

A gombaszakértő elmondta, hogy a kezdő gombászok számára vannak olyan fajok, amelyek összekeverhetők. Ilyen a kucsmagombák és a papsapkagombák családja. A kucsmagombák ehetőek, viszont a papsapkagombák mérgezőek. Az üregüket megnézve különböztethetjük meg őket: a kucsmagombáknak ugyanis egy üregük van, viszont a papsapkagombák esetében az üreg soha nem egy nagy tér, hanem mindig sok kis részre osztott. Ha kettévágjuk, akkor elég könnyen meg lehet őket különböztetni.

„A legfőbb szabály, hogyha bárki bármilyen célra szed gombát, mindenképpen vigye el bevizsgáltatni. Magyarországon szinte az összes piacon van ingyenes vizsgálat, és nem éri meg a kockázat” – hangsúlyozta a gombaszakértő.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Muzsika a kertben

A tárolást illetően a szakértő arra figyelmeztetett, hogy a gomba – főleg a melegben, például autóban – könnyen megromlik, ezért jól szellőző helyen kell tárolni, lehetőség szerint kosárban, vagy hálós szatyorban.

Két kiló fölött van bejelentési kötelezettség. Nátz Eszter hozzátette, hogy a törvények alapján mindenki két kilogramm gombát szedhet saját fogyasztásra, az ennél nagyobb mennyiséget elvileg be kell jelenteni. Kihangsúlyozta, hogy a mérgező gombákat sem szabad eltaposni, mivel ezek is részei a természetnek, nagyon fontos munkát végeznek. Ráadásul attól, hogy rátaposunk a termőtestükre, a gomba maga nem pusztul el. „A gomba a földben él gombafonalak formájában. A termőtest olyan, mint egy virág, ezek csak a szaporodórészei a gombának” – mondta. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments