Nagy a teher a bírókon, sokan feladják

VÁCI NAPLÓ/MTI/régió ♥ A Budapest Környéki Törvényszéken az országos átlagot meghaladó a bírák leterheltsége, részben ezért is nagy a bírói fluktuáció – közölte a törvényszék elnöke pénteken, sajtótájékoztatón. Hilbert Edit a Budapest Környéki Törvényszék évértékelő összbírói értekezlete előtt elmondta, hogy az országos átlagot meghaladó munkateherrel dolgoznak bíráik, ami az ügyfélforgalom mutatóiból is látható.

Hozzátette, hogy az ügyek érkezése az országos megoszlásból 13 százalékot, a befejezések 12 százalékot, a folyamatban lévő ügyek pedig 14 százalékot tesznek ki, amíg a bírói létszám eloszlása csak a 10 százalékot éri el.

Központi Gyógyszertár Vác

A bírói létszámról szólva arról beszélt, hogy folyamatos a változás, ami a munkaterheléssel és a központi régió elhelyezkedésével van összefüggésben. Kitért arra, hogy volt olyan pályázó, aki azért távozott a törvényszéktől, mert egy környező bíróságon jóval kevesebb folyamatban lévő ügy várta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pulipinty a Börzsönyben

Hilbert Edit arról is beszélt, a fluktuációra kihat, hogy a fiatal bírók gyermeket vállalnak, emiatt pedig egy ideig távol maradnak a munkától. Az elmúlt évben 33 évnyi bírói munka esett ki a törvényszéken – fogalmazott.

A törvényszéki elnök azt mondta, hogy minden módon próbálják megoldani ezt a hiányt, így a bírói kirendelések folyamatosak. Ez azt jelenti, hogy a bírákat vagy az egyik járásbíróságról a másikra, vagy a járásbíróságról a törvényszékre rendelik. Az elmúlt évben a törvényszéken 53 bíró kirendelésére került sor – fűzte hozzá.

Szólt arról is, hogy a fiatal bírák jól felkészítettek a kezdő bírói létre, mégis sokszor hamar lemondanak, mert a jelenlegi ügyterhelést, a pszichés nyomást és a kezdő bírói léttel járó feszültséget nem tudják vállalni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pihenő és rekreációs park épült Vácdukán

Utalt arra, hogy 2017-ben szinte mindegyik járásbíróságot érintették a felújítási beruházások, két épületben – Vácon és Szentendrén – a 30 millió forintot is meghaladták a költségek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments