Ha szám helyett felirat van, álrendőrrel van dolgod

VÁCI NAPLÓ/bűnügyek ♥ Mindennapjaink jelenségévé vált az a fajta úgynevezett „trükkös” bűnelkövetési módszer, amely főként az egyedül élő időskorúakat érinti. Az elkövetők személyesen vagy telefonon  keresik fel áldozataikat, ahol kihasználva hiszékenységüket, különböző történetekkel férkőznek a bizalmukba. Újabban álrendőrök is megjelentek – hívják fel a figyelmet.

Igen gyakori a trükkös csalások esetében, hogy az elkövetők különféle szolgáltatók munkatársainak vagy hivatalos személynek adják ki magukat és hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel (ELMŰ, vízóra leolvasás, gázóra leolvasás, stb.) próbálnak a sértett bizalmába férkőzni, bejutni a lakásba vagy pénzváltás ürügyén nagyobb összegű készpénzt kérni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Megtámadtak és kiraboltak egy hölgyet a Ligetben - segítséget kér a család

Központi Gyógyszertár Vác

Az elkövetők attól sem riadnak vissza, hogy rendőrnek adják ki magukat, és a hivatalos jelleget színlelve férkőzzenek be a sértett bizalmába, otthonába. Megtévesztésként hamis igazolványt, vagy igazolványtokot mutatnak fel. Jellemzően nem a jól ismert egyenruhában, hanem úgymond civil, polgári öltözetben jelennek meg.

Nagyon fontos! A rendőrség hivatásos állományú tagja, akár egyenruhás, akár polgári öltözetben végzi munkáját, szolgálati igazolványának felmutatásával tudja magát igazolni! Az igazolványtokban egy plasztik kártya található, melyen a rendőr fényképe, neve és rendfokozata látható.

A fényképes igazolvány mellett található egy szolgálati jelvény, melyen egy 5 számjegyből álló, úgynevezett jelvényszám van feltüntetve. A jelvényszám, mindig egy adott rendőrhöz tartozik, ez alapján bármikor beazonosítható. Amennyiben a jelvényszám helyén a POLICE feliratot olvassa, akkor biztosan csalóval áll szemben!

A rendőrség közleménye szerint ön bármikor kérheti a rendőrt, hogy nevét és jelvényszámát adja meg, ezáltal a már jól ismert segélyhívó számokon, a 107-es és 112-es vonalon  tudja azt ellenőrizni, hogy valóban hivatásos állományú rendőrrel áll-e szemben!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Megtámadtak és kiraboltak egy hölgyet a Ligetben - segítséget kér a család

Az egyenruhát viselő rendőr ruházatán van feltüntetve a neve, rendfokozata és jelvényszáma!

A legfontosabb, hogy óvakodjunk az idegenektől, és ne engedjük be őket lakásunkba! – hívják fel a figyelmet. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments
B LÁSZLÓ
B LÁSZLÓ
2020. 07. 08. 06:53

Minap tapasztaltam, hogy B.Dominik szám néküli igazolvány és papir alapú Rendőrségi igazolványt mutataót.Persze hogy tisztában vagyok azzal hogyan is néz ki egy Rendőrségi igazaolvány.Bejelelentettem azzonal hogy egy ilyen hamisitott van nála.Rendőrség azzonal intézkedet sikeresen elfogták és méltó büntetését várja