Jó kőműves és ács kell? Válaszd Etelét és Dominikot!

VSZC Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói dobogós helyezést értek el a Szakma Sztár Fesztiválon. Koczkár Etele, végzős kőműves tanuló országos 1. helyezett lett, Mravik Dominik, végzős ács tanuló országos 2. helyezett lett a Szakma Sztár Fesztivál döntőjében.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált, amely során a Szakma Kiváló Tanulója, az országos szakmai tanulmányi verseny és az V. Skills Hungary eseményei zajlottak. A versenyek elődöntője 43 szakmában szakmai írásbeli feladatsor megírásával tette próbára a versenyre jelentkezett 7032 tanulót.

Koczkár Etele 171 kőműves tanuló közül, míg Mravik Dominik 46 ács tanuló közül jutott tovább. A középdöntőben mindkét tanuló sikeres szóbeli „vizsgát” tett, és a gyakorlati feladatot is magas szakmai színvonalon készítette el, így – saját szakmájukban – mindketten bekerültek az ország nyolc legjobbja közé.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Ez az eredmény biztosította számukra a – képzést záró – szakmai vizsga alóli mentességet. A tanulók nagyon sok tanulás és gyakorlás eredményeképpen érték el ezt a kiváló eredményt, ami egyrészt saját tehetségüknek és szorgalmuknak, másrészt felkészítő tanáraik és gyakorlati oktatóik munkájának köszönhető. Etele szakmai elméleti tanára Palotás Károlyné, gyakorlati oktatója Szabó Csaba volt, míg Dominikot a szakmai elméleti tantárgyakból Galgóczi Gyula készítette fel, gyakorlati oktatója pedig Uhlár Péter volt.

Etele jó példája annak, hogy egy XXI. századi szakembernek sokoldalú szakmai tudással kell rendelkeznie, és jó, ha több szakmához is ért, hiszen elsőként a faipari technikus képzést végezte el az iskolában, majd a közismereti és szakmai tantárgyakból jeles eredménnyel, valamint dicséretes ötös szakmai gyakorlati eredménnyel sajátította el a kőműves szakmát.

Etele a versennyel kapcsolatban így nyilatkozott:
„Nagyon sokat köszönhetek Vera néninek és Csaba mesternek, akik mindvégig támogattak, segítettek, lelkesítettek. A tanárnővel sokat gyakoroltam a szakmai elméletet és a számítási feladatokat, míg a mester a falazás, vakolás, szigetelés és a burkolás fortélyaira tanított meg. A felkészülésben sokat segített az is, hogy tavaly és idén is részt vettem az Euroskills versenyen, ahol tavaly negyedik, ebben az évben pedig a második helyezést értem el. A Szakma Sztár Fesztiválon való részvétel egy életre szóló sikerélményt jelent számomra.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Etele a támogató cégeknek köszönhetően nemcsak sikerélményekben lett gazdagabb, hiszen a záróünnepségen kapott díszes oklevélen, és az Arany kőműves kanál díjon kívül a Leier Hungária Kft. 100 ezer forintot, a Baumit Kft. szintén 100 ezer forintotajánlott fel a győztesnek. Ezen kívül rengeteg szerszámot, mérőeszközt, munkaruhát, pólót, lézeres szintezőt, flexet, lézeres távolságmérőt kapott, és egy három napos szakmai utat is nyert Lengyelországba.

Mravik Dominik ács tanuló második helyezése is nagyon szép eredmény, hiszen az ács szakma az egyik legnehezebb az építőiparban, hiszen komoly elméleti és gyakorlati tudást, fizikai erőnlétet, együttműködési készséget igényel.

A szakmai elméleti írásbeli feladat három témakörhöz – fedélidom-szerkesztés, fakivonat-készítés és számlakészítés – kapcsolódott. A szakmai elméleti órákon ezen típusfeladatokat gyakorolták, így a versenyfeladatok nem jelentettek Dominik számára nehézséget.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A versenyre való felkészülést segítette, hogy a tanuló – a tanév során – részt vett a Velux Magyarország LRK Kft. tanfolyamán, valamint – a duális képzésnek megfelelően – úgynevezett külső munkahelyeken is dolgozott.

Az országos szintű megmérettetés azt bizonyítja, hogy mindkét tanuló kiváló szakemberré vált a képzés során, és immár jeles bizonyítvánnyal a kezükben egy sikeres szakmai karriert kezdhetnek el. (Czinegéné Horváth Klára) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments