SZÍNHÁZ: a VéNégyről beszéltek Budapesten

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A Váci Dunakanyar Színház kedden Budapesten, a Várkert Bazárban az immár hatodik éve megrendezésre kerülő VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozóról tartott sajtótájékoztatót. Az esemény a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával jött létre. A sajtóesemény a Visegrádi Csoport 2017/2018-as magyar elnöksége kulturális programsorozatának volt a része.

A sajtótájékoztatón bemutatták a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó elmúlt öt évéről szóló kiadványt és kisfilmet, mely szintén a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával jött létre. A kiadvány és a kisfilm ismerteti a V4 régió egyetlen olyan kulturális fesztiváljának múltját, amely mind a négy visegrádi országot bevonja az együttműködésbe.

Központi Gyógyszertár Vác

A sajtótájékoztatón jelen volt Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkár, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó fővédnöke, Fekete Péter, EMMI kultúráért felelős államtitkár, Varju Krisztina Dóra, Magyarország V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos, valamint Kis Domonkos Márk, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó igazgatója, aki az idei programokat is ismertette.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A V4 elnökség átadása alkalmából június 29-én ünnepi díszelőadással, közép-európai cirkuszművészeti kavalkáddal veszi kezdetét a hatodik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó a V4 országok kultúrpolitikai képviselőivel, valamint a régió legjelentősebb színházi szakembereinek részvételével.  A Duna-parti helyszínt július 5. és 8. között nyüzsgő forgatag lepi el. Minden nap koradélutántól egészen hajnalig válogatott kulturális programok várják a résztvevőket.

A Nyárfák alatti színpadon közéleti szereplőket megszólaltató pódiumbeszélgetéseket kortárs táncperformance-ok követik. A színházi sátorban a négy ország világhírű színházi társulatai mutatkoznak be egy-egy előadással. Az estére hangolódást magyar és a V4 országokból érkező zenekarok segítik, majd a fő fellépők koncertjei váltják egymást a két zenei színpadon. A koncertek között minden este az ukrán utcaszínházi társulat ejti ámulatba a közönséget látványos műsorával. A lembergi színházból az utcaszínház program keretein belül adják elő a Vonat Lembergből, Találkozás Prosperoval, Cseresznyéskert, illetve az Álmok című darabokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Július 5-én csütörtökön a prágai Svandovo Színház mutatja be Sabina Krátká: Sírj bébi, sírj! című előadását 17 órakor. Az előadás után a Sonya, a szlovák Bad Karma Boy zenekar, a Belga és a Punnany Massif koncertjein kapcsolódhat ki a közönség.

Július 6-án pénteken a lengyel színház előadásával, a Łódź-i székhelyű CHOREA Színház és a Varsói Színházi Akadémia Hamlet esettanulmányával folytatódik a szakmai program. Az este további részében újabb utcaszínházi csemege, majd a Red Swamp, a cseh I Love You Honey Bunny formáció, Ivan and the Parazol és a Tankcsapda frenetikus koncertje szórakoztatja a fesztiválozókat.

A pozsonyi Colorato Színház Shakespeare: Szeget szeggel című vígjátékával képviseli Szlovákiát a fesztivál szombati napján, július 7-én. Az előadás után a Minimyst, a Péterfy Bori és a Love Band, majd a Vad Fruttik viszik bele a nézőket a váci éjszakába.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

A június 25-től a fesztivál végéig, július 8-ig zajló nemzetközi workshopon Jaroslav Fedoryshyn ukrán rendező irányítása alatt, a négy ország színészei és színész hallgatói által megalkotott előadás jelenti a fesztivál színházi programjának ünnepélyes lezárását, majd az Azur, a lengyel Lily Hates Roses együttes, a Kiscsillag és a Quimby zenekarok adják a pörgős ritmust a táncolni vágyóknak. (fotó: MTI)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments