Váci Köz-tér: Szemétügyek rendezetlenül

Most éppen egy kis lépés történt előre, miután egyet meg hátra mentünk.

A történet nagyon egyszerű. Évekkel ezelőtt uniós forrásból létrehoztak egy regionális hulladékkezelő központot, amelynek az érintett települések önkormányzatai a tulajdonosai. Aztán telt-múlt az idő, s a dolog megrekedt a kezdeti szakaszában. A Zöld Híd – mert hogy róla van szó – összeszedi és elszállítja a szemetet, néhány éve ehhez még hozzájön a szelektív gyűjtés – és ennyi.

Ha otthon festesz, és kiürül a festékes doboz, mit csinálsz vele? Elteszed és vársz mondjuk egy évet a legközelebbi veszélyeshulladék-gyűjtésig? Ha veszel új bútort, a régit hová teszed? Ha az autódon kicserélted otthon a műanyag lökhárítót, a széttört darabnak mi lesz a sorsa?

Központi Gyógyszertár Vác

Normális ember tisztességes megoldást keres. A kevésbé normális késő este, sötétben elviszi az erdő aljára és leönti a szemetet.

De mi a normális megoldás? Jelentem: NINCS! A Zöld Híd összesen két (!) hulladékudvart működtet, egyet Kerepesen, egyet Nógrádmarcaliban, ezeken a helyeken elvileg le lehet adni az ilyen lomokat is. Vácott is építettek évekkel ezelőtt egyet, de azt azóta is a gaz veri fel, a betonépítmények lassan szétporladnak. A város meg minden évben milliókat költ az illegálisan lerakott hulladék elszállítására.

Most azért történt egy kis lépés előre. Miután a Zöld Híd arról értesítette az önkormányzatokat, hogy az előregedett autóparkkal már nem tudja megoldani a lomtalanítást, pár napja szétküldött minden településre egy hirdetményt – ezt a Váci Napló print kiadásának most pénteki 19. oldalán megtalálják -, amelyben közli, hogy lehetőség van innentől a két hulladékudvarban a lomok leadására.

Csakhogy vannak ám szigorú kikötések. Lomot csak az ügyfélnyilvántartásban szereplő magánszemély adhat le, évente egy (!) alkalommal, maximum 1-1,5 köbméternyit. Ehhez lakcímkártya, a hulladékszállítási díj kifizetését igazoló, egy évnél nem régebbi papír szükséges. Odaírták azt is, hogy nagyobb mennyiségű hulladék csak külön térítési díj ellenében adható le.

A történet ily módon visszakanyarodik oda, ahonnan elindult. A mai felfogás, amely üzleti alapon próbálja működtetni a hulladékkezelést, alapvetően továbbra is kikényszeríti az illegális lerakást. Pedig ennek nem így kellene működni! Mindenkitől, bármikor, bármilyen lomot át kellene venni, mert a feldolgozóknak az a dolga, hogy ezeket kezeljék. A polgárnak meg az, hogy ne szemeteljen, hanem tartsa tisztán a környezetét.

A Zöld Híd a mai működési formájában egy túlhaladott megoldás. Pár évtized múlva Vác és környéke is olyan lehet, mint a tengereken úszó hatalmas műanyagpalack-szigetek. Csak nézünk és ámulunk: ki fogja ezt eltakarítani? ♥

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments