A házilégy és a tücsök biztonságos fehérjeforrás

Csak idő kérdése, hogy a szója- és hallisztlobbi bedobja a törölközőt a lárvalobbival szemben. Várhatóan már a jövő évben rábólintanak az unióban a rovarfehérje baromfi-takarmányozásban való használatára, ami óriási robbanást hozhat a szegmensben.

Az európai agrárnagyhatalmak máris serényen építik az ilyen típusú termelőüzemeiket. Ennek a gyorsan előállítható, alternatív fehérjeforrásnak akkor jön el igazán az ideje, amikor a teljes tartási-takarmányozási technológia kiépül rá – írja az Agrárszektor.

Központi Gyógyszertár Vác

A világ növekvő népessége egyre több tojást és húst szeretne fogyasztani, de ezek előállításához rengeteg fehérjére van szükség. Globálisan egyre nagyobb a fehérjehiány, ezért mindenki keresi az alternatív lehetőségeket. A fehérjehiányhoz hozzájárult, hogy jelentősen visszaesett a piacokon elérhető halliszt: a 10 évvel ezelőtt megtermelt mennyiség 48 százaléka áll ma már csak rendelkezésre, mivel a lehalászás miatt drasztikusan csökkent az óceánok halállománya, az édesvízi akvakultúra pedig képtelen ezt a sok ezer tonnás nagyságrendet előállítani.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Érdi kiállítás a váci Hincz-gyűjtemény kincseiből

A rovarfehérjének – mint potenciális alternatív fehérjeforrásnak – a globális felmelegedés, az időjárás változása és a föld népességének dinamikus növekedése miatt van létjogosultsága – véli Mézes Miklós akadémikus. A Szent István Egyetem (SZIE) professzora szerint pillanatnyilag nem lehet pontosan megmondani, hogy 5 vagy 15 évet vesz igénybe, hogy ez az új alternatív takarmány-összetevő elterjedjen a gyakorlatban, de úgy tűnik, hogy hazai viszonyok között is van rá gyártási kapacitás, lényegében már csak akarat kérdése, hogy belevágunk-e.

A világon évente körülbelül 400 ezer tonna rovart állítanak elő, ebből Kína részesedése 150 ezer tonna. Európában már 17 üzem működik, ezek kapacitása pár száz tonnától pár ezer tonnáig terjed. Magyarországon 3 működő telep van, de ezek nem nagyüzemi méretűek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Az Európai Unió érdekesen kezeli a rovarfehérjét, használata ugyanis sem tiltva, sem engedélyezve nincs. A társállatok (petfood) és a halak takarmányozásában teljes mértékben engedi az unió, sőt egyes országokban humán élelmiszerként is megvásárolható, a gazdasági állatok takarmányozására viszont eddig nem engedélyezték.

A fehérjekinyerés céljából tartott rovarok és azok lárváinak toxikológiai vizsgálata alapján az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) a fekete katonalégy, a házi légy, a közönséges lisztbogár, az alombogár, a házi, a csíkos és a földi tücsök fajokat minősítette biztonságosnak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments