A polgármester válaszolt: hogyan rendezhető a vadkár?

Népszerű rovata a városházi honlapnak A polgármester válaszol című: a polgárok írásban közvetlenül Fördős Attilának írhatják meg problémáikat, észrevételeiket. A városvezető minden esetben a lehető leggyorsabban válaszol, igénybe véve természetesen a városháza szakembereinek segítségét.

Legutóbb egy levélíró a vadkárok rendezésével kapcsolatban kereste meg a polgármestert. „Tisztelt Polgármester Úr! Tájékoztatom Önt, hogy az éveken át kárt okozó (vaddisznó, őz) vadak esetében nincs felelős intézkedés. A területileg illetékes vadásztársaság a városi jegyzőhöz irányít, a jegyző viszont a vadásztársasághoz. A zártkerti kertművelők munkáját nem segítik a munkakörükhöz tartozó intézkedéssel. Kérem Önt a megfelelő intézkedés megtételére. Előre is köszönöm a segítségét” – írta.

Központi Gyógyszertár Vác

A vadkár a város külterületein okoz gondot, bár egyre gyakrabban érkeznek hírek arról, hogy például a vaddisznók a város belső területein is megjelennek. Vannak olyanok, akik akár a vaddisznóállomány felének kiirtását is támogatnák.

„Kérdésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 81. § (1) bekezdése szerint: vadkár, vadászati kár, valamint vadban okozott kár (e § alkalmazásában a továbbiakban együtt: kár) megtérítése iránti igényt a kár bekövetkezésétől, illetve észlelésétől számított tizenöt napon belül írásban kell közölni a kárért felelős személlyel.

Tájékoztatom, hogy az előzőek alapján kárigényt nyújthat be a kárért felelős, területileg illetékes vadásztársaság felé.

Amennyiben a vadásztársaság felé történő bejelentését követően 8 napon belül nem születik egyezség, úgy ön károsultként – ha kárának megtérítését nem közvetlenül a bíróságtól kéri – 8 napon belül kérheti az jegyzőt a vadkárbecslési közigazgatási eljárás lefolytatására, amelynek feltételeiről és további részleteiről – szükség esetén – Bereczky Bence környezetvédelmi referens ad tájékoztatást a 06-27/513-431-es telefonszámon” – olvasható Fördős Attila válaszában. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments