A váci zsaruknak is segít a „pillanatragasztós” ujjnyom elemzés

Rendszeresen használnak a Váci Rendőrkapitányság helyszínelői is olyan eljárásokat, amelyek segítségével a bűnügyek kiderítését nagyban segítő ujjlenyomatokat igyekeznek összegyűjteni. Míg a bűnesetek helyszínén hagyományos módszerekkel, különféle porokkal hívják elő az ott hátrahagyott és még friss ujjnyomokat, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) Daktiloszkópiai Szakértői Intézetének Vegyszeres Nyomelőhívó Laboratóriumában vegyszerekkel.

A szakemberek korszerű vegyi fülkék alkalmazásával és speciális fényforrásokkal teszik láthatóvá a szabad szemmel nem látható nyomtöredékeket. A Zsaru Magazin nemrég ott járt és érdekes cikkben számol be a látottakról.

Központi Gyógyszertár Vác

– Erre azért van szükség, mert több hét is eltelik, amíg hozzánk kerülnek a nyomok, így azok már nem frissek – mondta a lapnak Nagy Krisztina bűnügyi technikus. – Leggyakrabban cián-akriláttal dolgozunk, ami, bármilyen furcsa, nem más, mint a pillanatragasztó anyaga. A kifejezetten erre a célra kifejlesztett kabinban első körben visszapárásítjuk a nyomot, majd azt követően a cián-akrilát lép reakcióba az „izzadmány” anyagával.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Ezt követően speciális festékkel lefújják a tárgyat, amelyen aztán UV-fényben gyönyörűen előbukkannak, láthatóvá válnak a nyomok. Nagyon leegyszerűsítve úgy is mondhatjuk, hogy a régebbi nyomokat felfrissítik, és így teszik láthatóvá. Ez azonban csak azokra az anyagokra alkalmas módszer, amelyek nem porózusak.

Ha porózus, azaz légáteresztő anyagokkal dolgoznak, például papíron vagy textilen keresnek nyomokat, akkor más vegyszert, más fényforrást és egy másik vegyi kabint kell használniuk. Ezekhez a kémiai folyamatokhoz máshol adott esetben hosszú napok is kellhetnek, míg az NSZKK fejlesztéseinek köszönhetően a modern vegyszeres nyomelőhívó laborban, a folyamatokat gyorsító vegyi fülkék akár pár órára rövidítik le a nyomok előhívását.

Nagy előrelépés az is, hogy 2017-ben az ISO 17025 szabvány szerint sikerült minőségbiztosítani a labor tevékenységét, így jelenleg az NSZKK-ban van az ország egyetlen akkreditált daktiloszkópiai nyomelőhívó laborja. Ide az ország minden tájáról, így Vácról is küldenek be mintákat, ha alaposabb elemzésre van szükség. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments