Gigabírságot kapott a Facebook az adatlopási botrány miatt

A brit adatvédelmi hatóság a kiszabható maximumot verte rá Zuckerbergre. Ötszázezer font, azaz körülbelül 183 millió forint. Ekkora pénzbüntetést szabott ki a brit adatvédelmi hatóság (ICO) a Facebookra a Cambridge Analytica-botrányban játszott szerepe miatt. Mindezt Elizabeth Denham brit információs kormánybiztos jelentette be.

A döntést azzal indokolta, hogy a közösségi oldal megsértette az adatvédelmi szabályokat, és nem védte meg felhasználói adatait.

Nem volt átlátható az sem, hogyan szerezték meg illetéktelenek ezeket az adatokat. Május végén Mark Zuckerberget, a Facebook alapító-vezérigazgatóját is meghallgatta az Európai Parlament azzal kapcsolatosan, hogy miként használhatott fel a Cambridge Analytica több tízmillió profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

Az oldalról azóta letiltott cég közel 90 millió Facebook-oldal adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és személyre szabott posztokkal befolyásolni is próbálta őket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Az adatlopás Európába is begyűrűzött, a gyanú szerint Magyarországon körülbelül 32 ezer felhasználó adataihoz férhettek hozzá.

A végleges döntés előtt a Facebook még reagálhat a büntetésre, eddig csak annyit mondtak, kivizsgálják a brit hatóság jelentését.

A bírság, bármennyire is a kiszabható maximum, valószínűleg nem fogja megrengetni a Facebook-birodalmat. Zuckerberg már a világ harmadik leggazdagabb embere, vagyona meghaladja a 81 milliárd dollárt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments