Rossz hír mindenkinek: megint rövidebb ideig élünk

Tavaly csökkent a magyar születéskor várható élettartam az előző évhez képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. A trend nem most tört meg, hanem már néhány évvel ezelőtt, 2013 után ugyanis gyakorlatilag megállt a várható élettartam növekedése.

Némi “vigaszt” nyújthat, hogy a halálozások 2015-ös és 2017-es megugrása (ami remélhetőleg csak egyszeri hatásként jelentkezik) Európában is visszavethette az élettartam növekedését, tehát a relatív pozíciónk nem igazán romlik, de már felzárkózás sincs – írja a portfolio.hu.

Központi Gyógyszertár Vác

Hosszú távon látszik az emelkedés mind a magyar, az európai élettartam tekintetében, de ahhoz, hogy valóban fel tudjunk zárkózni a nyugati országok várható élettartamához, nagyon komoly oktatási és egészségügyi reformok szükségesek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az OMSZ rántotta le a leplet az interneten terjedő rémhírről

Nem alakul túl jól a magyar születéskor várható élettartam. Az elmúlt években lelassult a növekedés üteme, sőt, a friss adatok arról árulkodnak, hogy 2015 után 2017-ben is visszaesést mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly a nők várható élettartama 79 év volt, ami 0,2 éves csökkenés a 2016-os adathoz képest. A férfiak 72,4 évre számíthattak, vagyis gyakorlatilag nem változott a megelőző évi 72,43-hoz viszonyítva.

Mindezek tükrében már nem meglepő, hogy az együttes szám is kismértékben csökkent, tavaly 75,8 év volt.

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments