A polgármester szülőfalujába indultak a korona ünnepére a lovasok

Beer Miklós váci megyéspüspök a székesegyház előtti Konstantin téren megáldotta a Veresegyházról Ipolybalogra tartó lovasokat, akik az augusztus 5-én megrendezésre kerülő tizennegyedik Ipolybalogi Szent Korona Ünnepre tartottak.

A Veresegyházi Hagyományőrző Lovas Bandérium tagjai harmadik alkalommal szerveztek lovas túrát Ipolybalogra, a Szent Korona Ünnepére. A lovasok útvonala: Veresegyház – Vác – Verőce- Nógrád – Drégelypalánk – Ipolybalog. A megállókon a települések vezetői szalagot tűztek a 2016-ban készített, Szent Koronát ábrázoló vándorbotra. Vácon Beer Miklós megyéspüspök és Pásztor Béla veresegyházi polgármester tűzte a szalagot a vándorbotra, miután a főpásztor megáldotta a lovasokat – írja az egyházmegye honlapja.

Az esemény történelmi háttere: II. Vencel cseh király 1304-ben fiát, III. Vencelt, mint magyar királyt kimenekítette Magyarországról, és ez alkalommal magával vitte a Szent Koronát. A hazafelé tartó cseh sereg egy éjszakát töltött Ipolybalogon és  erre az időre, az akkor már álló templomban helyezték el a koronát. A koronát ábrázoló alkotás Mátyás király rendelete alapján került szimbólumként az ipolybalogi erődtemplom tornyára, amely napjainkban is látható.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elhunyt Lajtai István, volt országgyűlési és önkormányzati képviselő

2005-ben Ipolybalog kapott egy Szent Korona másolatot, azóta a Szent Korona Ünnep az ipolysági magyarok egyik legnagyobb ünnepe, amit minden év augusztus első hétvégéjén tartanak. A falu Veresegyház testvértelepülése, és egyben a veresegyházi polgármester, Pásztor Béla szülőfaluja. ♥

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments