A toleranciáról is beszélt a már az utódját váró Beer Miklós püspök

Érdekes interjút közölt a Jász Újság című lap, amely augusztus 20. alkalmából, Szent Istvánra emlékezve szólaltatta meg Beer Miklós megyéspüspököt. Aki már megünnepelhette hetvenötödik születésnapját és mint a vatikáni szabályok előírják, benyújtotta lemondását. Lapunk úgy tudja, a városunkban és az egész egyházmegyében nagyon népszerű püspök hamarosan átadja hivatalát utódjának.

A szentségről megfogalmazott kérdésre válaszolva Beer Miklós egyebek között ezt mondta:

“Itt az egyházmegyében is, 2012-ben zsinatot tartottunk, éppen a II. Vatikáni Zsinat 50. évfordulója kapcsán, akkor azt a mottót választottam fohászként, hogy ‘Uram, adj bátorságot, hogy tudjak változtatni azon, ami változó, Uram, adj alázatot, hogy ne akarjam megváltoztatni azt, ami örök érték, és adj bölcsességet, hogy meg tudjam különböztetni, hogy mi a változó forma és mi a maradandó érték.’ Nos, egy ilyen történelmi korfordulón, én Szent Istvánra így gondolok, és hiszem azt, hogy neki megadatott ez a bölcsesség!”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A jövő szerdától egy sáv lesz használható az aluljáróban

A püspök a menekültekkel való bánásmód bírálata miatt korábban politikai támadások kereszttüzébe került. Ezért is figyelemre méltó, ahogy most az interjúban fogalmaz.

“Tudomásul venni a világ sokszínűségét! Nem tudom kikerülni sosem, hogy a nagy kísértésünk az egyértelmű megfogalmazás, ami óhatatlanul azt a veszélyt hordozza, hogy nem tudjuk elfogadni a többi látásmódot! Kedvenc hasonlatom, hogy a hegyre sokfelől lehet fölmenni. És van egy filozofikus gondolatom is ide, hogy minél fontosabb egy téma, annál kevésbé van jogosultságunk az egyoldalú értelmezéshez. Annyira összetett a világ, az élet! Meghallgatni egymást, türelemmel odafigyelni egymásra! Utóbbi időben sokszor idézgetem, Kennedynek egyik mondását: ‘A tolerancia nem azt jelenti, hogy én megkérdőjelezem a saját bizonyosságomat, de azt igen, hogy elutasítok minden olyan próbálkozást, ami a mások bizonyosságát megkérdőjelezi.’

Ez nekem nagyon tetszik. Az emberi kapcsolatokban, az államfői kapcsolatokban éppen úgy, mint egy család, vagy egy egyházi vezető esetében nagyon fontos, hogy erre rájöjjünk. A keresztény örökségünkkel ezt próbáljuk eltanulni a Názáreti Jézustól, hogy ő a szűk látókörűségből próbál kiemelni bennünket” – teszi hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Elmarad a laktanyába szervezett szlalom verseny

Akik ismerik, tudják, hogy egy szinte mindig vidám, mosolygó egyházi vezető.

“Úgy érzem, ‘el vagyok kényeztetve’. Olyan sok szép élményem volt és van, annyi jó emberrel találkoztam, találkozom. Vannak nehéz napjaim, amikor elszomorodom, megbántanak, de utána mindig kiderül az ég. Tudnunk kell! A felhők fölött mindig kék az ég!” – mondta az interjúban Beer Miklós, aki azt is megjegyezte: már várja az utódját. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!