A váci szusi bárhoz nehezebb volt kőművest találni, mint szakácsot

Megnyitott az első váci szusi és wok ételszállító vállalkozás. A váciak kedvenc, wokban készített ételei a pad thai tészták csirkével és tigrisrákkal, a szusik közül pedig a Kisokoma válogatást szeretik a legjobban. Megérkezett az ázsiai konyha Vácra is, augusztus elejétől már városunkban és a környéken is ehet pácolt gyömbért, locsolhatja a szójaszószt a szusirizsre, és rácsodálkozhat arra, milyen erős a wasabi, vagyis a japán vízitorma.

A Nibor Szusi tulajdonosa négy évvel ezelőtt találkozott először a szusival Dunakeszin, amikor is az ottani szusi és wok bár ételfutára volt. Gábor aztán egy évvel később átkerült a váci Pampalini Pizzériához. A helyi ételszállítást és a fogyasztási szokásokat látva ekkor gondolkodott el azon, hogy Vácon és környékén nem lehet szusit kapni, így érdemes lenne nyitni egy japán ételeket kínáló egységet.

Az ötlet pedig augusztus elején meg is valósult. Gábor vezeti az üzletet, ő szállítja ki a megrendeléseket, a párja, Nikolett kezeli a rendeléseket és az adminisztrációt, a konyhán pedig két szakács készíti el az ételeket. A Váci Napló kérdéseire az augusztus 2-án nyitott Földváry téri üzlethelyiségben válaszoltak.

– Ami az étkezést illeti, egyre igényesebbek az emberek, és Vácon is megvan a kereslet a szusira és a wokban készült ételekre – válaszol Gábor arra a kérdésre, hogy miért ezt választotta a vállalkozás profiljának.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Rétvári Bence: küldetésünk célja, Vác fejlődése, ugyanaz
Nibor Sushi kés, maki, nigiri
Nibor Sushi kés, maki, nigiri

A páros a Damjanich utcában, az egykori vásárcsarnokban található üzlethelyiségre egyébként véletlenül bukkant rá.

De miért épp Nibor Sushi lett a nevük? A válasz egyszerű: a Nikolett és a Gábor keresztneveket összeolvasztva döntöttek a Nibor mellett. A vezetéknevekből kijött volna a Sushi Hajsza név is, de az már foglalt volt – mondják nevetve.

Az alapanyagot egy csepeli nagykereskedéstől szerzik be, hetente egyszer érkezik hozzájuk nagyobb mennyiségű áru. Ahogy mesélik, a nyitás óta minden zökkenőmentesen megy.

A legmókásabb esetük eddig az volt, amikor egy vendég besétált hozzájuk, hogy rántott májat szeretne enni, de néhányan a nem létező napi menü iránt is érdeklődtek már. A Nibor Sushi egyelőre még nem étteremként üzemel, hanem kiszállításra és elvitelre készíti el a mostanában egyre divatosabb ázsiai ételeket.

Vác, Kosd, Rád, Sződliget, Sződ, Vácduka és Máriaudvar településekre viszik ki a megrendelt fogásokat.

Mi az a szusi?

A szusi egy kis hengerhez hasonlító, fekete szélű, japán eredetű étel, aminek alapja a főtt, ecetes rizs, ehhez jön hozzá töltelékként szinte bármilyen zöldség, hal, avokádó, tojás, tofu, gomba, kaviár vagy rák.

Hogy készül egy hatos maki?

A makikat egy bambuszból készült eszközzel készítik el. A maki külsejét adó fekete algatekercset a lazán, mozgathatóan egymáshoz rögzített bambuszpálcákból álló bambuszszőnyegre teszik, aztán az algalapra egy adag rizst helyeznek, majd jöhet a töltelék. Ezután finom, precíz mozdulatokkal hengerré sodorják össze, amit egy éles szakácskéssel hat, egyforma darabra vágnak fel. Így lesz egy algatekercsből 6 darab maki néhány perc alatt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Rétvári Bence: küldetésünk célja, Vác fejlődése, ugyanaz

A Nibor Sushinál ezen kívül lehet még kapni nigirit (rizsből készült ovális gombócot), kifordított tekercseket, óriásmakikat, meleg szusikat, szasimiket (vékony szeletekre vágott hús vagy hal) és wokban készült ételeket is. Ez utóbbiak között pad thai, teriyaki, maláj, zöld curry és thai jellegű fogások vannak. De megtalálható náluk többféle ázsiai leves: a tom kha-kai, a miso és a hideg, kókuszos mangóleves is.

Így néz ki egy fogás, a hagyományos papírdobozban, evőpálcikával
Így néz ki egy fogás, a hagyományos papírdobozban, evőpálcikával

– A leggyakoribb kérdések, amiket az éhes megrendelők feltesznek, hogy mekkora egy hatos maki elég-e egy embernek, és hogy jóllakik-e vele? Persze ilyenkor mi nem tudjuk, ki van a vonal végén, vagy éppen kinek rendeli, szóval erre nehéz válaszolni. Ráadásul nem baj, ha valaki túl sokat rendel a szusiból, mert a hűtőben tartva még másnap is fogyasztható – meséli Gábor.

A japán vízitormát, közismertebb nevén a wasabit, valamint a pácolt gyömbért nagyon kedvelik a vásárlóink, a szójaszósz fogadtatása viszont vegyes – mondja Gábor.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Rétvári Bence: küldetésünk célja, Vác fejlődése, ugyanaz

Az evőpálcikákat pedig sokan kérik, de ahogy a wasabi és a gyömbér, úgy ezek is hozzátartoznak a megrendelésekhez. Megmondom őszintén, én is gyakorlom az evőpálcikás étkezést, de még nem tökéletes – mondja mosolyogva.

Zöldcurrys sült rizs a váci Nibor Sushi kínálatában
Zöldcurrys sült rizs a váci Nibor Sushi kínálatában

Az előkészületekkel kapcsolatban megtudtuk, hogy kőművest nehezebb volt találni, mint szusikészítő szakácsot.

Az üzlethelyiség és a konyha kialakítása többszörösébe került az eredeti elképzeléseknek, és jóval hosszabb ideig is tartott.

Az egyik szakáccsal még Dunakeszin dolgoztak együtt, őt egy budapesti szusi étteremből sikerült Vácra hívni, a másik pedig külföldi munka után tért vissza Magyarországra, és állt be a Nibor Sushi konyhájába. A szükséges tapasztalat tehát rendelkezésre áll – teszik hozzá.

Pad thai sült rizstészta zöldségekkel,tojással, tofuval a váci szusizó egyik legnépszerűbb étele
Pad thai sült rizstészta zöldségekkel, tojással, tofuval a váci szusizó egyik legnépszerűbb étele

– Volt egy kis csúszás; a tervezett 2-3 helyett a hetedik hét végére lettek kész a mesterek. De mi annak is nagyon örültünk, hogy sikeresen túljutottunk a papírmunkán – mondja megkönnyebbülten a szusi és wok bár tulajdonosa.

Nikolett és Gábor a vállalkozás terveiről és céljairól is mesélt: elsőként stabil bevételt szeretnének elérni, második lépésben, ősszel pedig a kínálatot bővítenék majd sült halszeletekkel, salátákkal és marhahúsos ételekkel.

 

 

 

DÍSZGALAMBKIÁLLÍTÁS
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!