Börtönszínházi találkozó: ezúttal a váci elítéltek nem jutottak a döntőbe

Immár harmadszor kaptak lehetőséget a börtönszínházakban játszó, rátermett fogvatartottak arra, hogy bizonyíthassák tehetségüket. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) augusztus 17-én rendezte meg az elítéltek társadalmi reintegrációját segítő III. Országos Börtönszínházi Találkozót Budapesten, a József Attila Színházban.

A legjobb darabnak járó díjat és vándorkupát a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézet és a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet színjátszóinak közös csapata nyerte. A váciak sajnos nem jutottak be a legjobb négy közé. Két éve a Váci Fegyház és Börtön színjátszó köre is ott volt a döntőben és különdíjat kapott.

A színházi versenyhez a legtöbb hazai börtön színjátszótársulata csatlakozott, a regionális döntőkkel együtt összesen 16 büntetés-végrehajtási intézet közel 150 fogvatartottja szerepelt a megmérettetésen. Az előadások színrevitelében a büntetés-végrehajtás szakemberei, a reintegrációs tisztek és drámapedagógusok mellett elismert színművészek és rendezők is részt vettek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Pályakarbantartás lesz: ne bosszankodj, informálódj!

Az alkalmi színészek a börtönben végzett munka után, szabadidejükben próbálták a darabokat. A III. Országos Börtönszínházi Találkozó zártkörű rendezvény, de a fogvatartottak hozzátartozói helyet foglalhattak a közönség soraiban.

Idén négy előadás jutott a döntőbe. A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Nóti Károly – A cég arája című komédiáját adta elő, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Frederico Garcia Lorca – Bernarda Alba háza című darabjával versenyzett, a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és a Fiatalkorúak Bv. Intézete a Nagy Klára Katalin bv. százados által megálmodott Kirág-lak előadásával, míg a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Csehov – Három nővér paródiaváltozatával érkezett a döntőbe.

A zsűri elnöke Nemcsák Károly, tagjai Schmehl János bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese, dr. Hatala József ny. r. altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, valamint Tikász Sándor bv. dandártábornok, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka volt. A selejtezők zsűrizésében részt vett még Szokolai Brigitta dramaturg, valamint Quintus Konrád színművész is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Aki autóba ül szerda este, jobb, ha tud erről

A legjobb előadásnak járó díjat és vándorkupát végül a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének és a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet színjátszóinak közös csapata, a Kirág-lak című produkciójával nyerte el. A legjobb rendezés díját a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Bernarda Alba háza című előadása érdemelte ki.

A legjobb női főszereplő a pálhalmai társulat Bernarda Albát megformáló fogvatartottja, míg a legjobb férfi főszereplő a Három nővér Olgája lett. A legjobb női mellékszereplő a veszprémi börtönszínjátszók Mamája, a legjobb férfi mellékszereplő pedig a tököliek Rómeója lett.

A legjobb díszletért a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet társulatának A cég arája című előadását ismerte el a zsűri. Mindezek mellett különdíjat kapott a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet a legjobb jelmezek miatt. (fotók: BvOP)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!