Huszárik Zoltán és Szindbád halála filmen és rajzon egy kiállításon

Szeptember 7-én, 17 órakor nyílik emlékkiállítás Huszárik Zoltán  Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Magyar Örökség díjas, Érdemes művész, filmrendező grafikáiból, a Madách Imre Művelődési Központ Emeleti Galériájában. A megnyitó után levetítik Mohi Sándor: In memoriam Huszárik Zoltán című filmjét.

A kiállítás kapcsán idézzük a Huszárik Zoltán Alapítvány elnöke, Szalay Ákos gondolatait, amelyeket Szindbád halála címmel vetett papírra.

Ágh István költő mondja Huszárik Zoltán filmjeiről, hogy a halálba futó életről szólnak, a lélek történetét kutatják és megunhatatlanok, mint a tenger, zöld rét és az élet. Fokozottan igaz ez a Szindbád filmre, hiszen már az első kockákon a halott Szindbáddal a szekéren bolyong a ló és a film Szindbád halálával fejeződik be.

A dúsan faragott orgonán szép nő játszik, Szindbád – Latinovits Zoltán a levegőt fújtatja hozzá, eközben éri a szívroham. Háttérben egy epitáfium, melyen Krisztus kereszthalála látható. Szindbád széttárt karokkal roskad a falsarokba. Gelencsér Gábor írja: A lélek elszállásának páratlan kifejezéseként az orgona a fújtatás megszakadása miatt lehangolódik, azaz nem egyszerűen elhalkul, hanem mintegy szétesik, formátlan lesz a hangja. Bevillan a film elejéről a halott Szindbádot szállító lovaskocsi, átsuhan Krúdy vörös postakocsija, végül Szindbád tenyerének nagyközelijét látjuk, amin még lüktet egy ér, talán a szív utolsó dobbanásaként. Mindebből egy néma, fekete-fehér végső pillanatot ragad meg B. Müller Magda fotója.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megérkeztek az első kisgyermekek az új váci bölcsődébe

A felvétel a szepesszombati Szent György templomban készült. Utal erre Méry Gábor-Jankovics Marcell könyve is, mely a gyönyörű felvidéki templom kincseit mutatja be. A háttérben idősebb Paul Gross epitáfiuma (1688) látható, melyet fia, ifjabb Paul Gross festett. Az édesapa faragta a templom több szobrát, köztük az orgona angyalait is.

A Műcsarnok Elégia című Huszárik kiállítására korábban érkeztem. A parányi vetítőben, üres székek előtt éppen a Szindbád halála zárójelenet ment. Egyedül voltam ott, felemelő élmény volt.

A szeptember 7-én, pénteken 17 órakor a váci Madách Imre Művelődési Központban nyíló Huszárik kiállítás terveink szerint a plakáton is szereplő Szindbád halála rajzzal kezdődne és ezzel a fotóval zárulna, mintegy keretbe foglalva a kiállított grafikákat.

Ha ismét eljutok a szepesszombati Szent György templomba, biztos felmegyek az orgona mellé, idősebb Paul Gross epitáfiumához” – írja Szalay Ákos.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

A meghívó szerint a megnyitón köszöntőt mond Szalay Ákos, a Huszárik Zoltán Alapítvány elnöke. A kiállítást megnyitja Rétvári Bence országgyűlési képviselő, államtitkár. Közreműködik: Nagy Anna színművész, Komáromi Blanka (ének), Smál-Szilaj Gábor (szavalat).

A kiállítás október 8-ig tekinthető meg. Ezzel párhuzamosan szeptember hónap folyamán a művelődési központ aulájában, a Hónap Műtárgya vitrinjében Huszárik Zoltán Szindbád halála című grafikája tekinthető meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments