Izgalmas hangszer a dóm orgonája, még a Tolcsvay-dal is jól szólt rajta

Sebestyén Márta énekművész és Szamosi Szabolcs orgonaművész Nyújtsd ki mennyből című koncertjének adott helyet augusztus 10-én pénteken a székesegyház. Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója – aki missziójának érzi azt, hogy minél több emberrel megszerettesse az orgona hangzását – 1995-ben álmodta meg az OrgonaPont sorozatot, amely évről évre nagyon sok érdeklődőt vonz a különböző koncerthelyszíneken.

– Milyen jelentőséggel bír helyszínként az OrgonaPont sorozatban Vác, illetve a székesegyház? – kérdeztük az orgonaművészt, aki korábban közel húsz éven át a pécsi bazilika orgonistájaként, karnagyaként és zenei vezetőjeként tevékenykedett.

– A kiinduló helyszín Pécs, tehát a baranyai megyeszékhely bazilikája több szempontból kiemelt jelentőséggel bír ebben a sorozatban. A kezdetek óta egyre bővül a kör, ahol OrgonaPont koncerteket rendezünk, magától értetődő, hogy idővel Vácot is felfedeztük, és elmondhatom, hogy a dóm nagyszerű helyszín. Már csak azért is, mert Pécs és a budavári Mátyás templom mellett ez a harmadik olyan hely hazánkban, ahol a karzaton lévő mellett lenti játszóasztal is van. Ez nagyon fontos, mert az orgona az egyik legérdekesebb hangszer, és jó, ha a közönség láthatja is, hogyan csalja elő az előadó a különböző dallamokat – mondta Szamosi Szabolcs.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Egyre nagyobb a baj: leszakadt a vakolat a rendelőben

– És mit tud elmondani magáról a váci hangszerről?

– Az itteni orgona nagyon izgalmas, hiszen a sípok mellett az elektronika is fontos szerepet játszik a megszólalásában. Ennek a kettősségnek eltérő az értékelése a művészek részéről, én úgy gondolom, hogy nagyon jól sikerült a kombináció. Mondhatni, hogy megbarátkoztam a hangszerrel, ami annak is betudható, hogy elsősorban Varga László kanonok karnagy gondoskodásának köszönhetően nagyon jó állapotban van az instrumentum.

– Az OrgonaPont sorozat mellett Vácott már bérleti sorozattal is jelen van a Filharmónia Magyarország. Ez minek köszönhető?

– Az orgonakoncertek és a Régi Zenei Napok tapasztalatai alapján gondoltuk úgy, hogy Vác filharmónia bérleti sorozatoknak is kiváló helyszíne lehet és 2017-2018-as első évad fogadtatása még inkább megerősített bennünket a kezdeményezés folytatásában. Most tehát már a második évadra készülünk, és ebben a sorozatban a vendég előadóművészek és zenekarok mellett kiemelt partnerünk a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar és a Vox Humana kórus. Kiváló a kapcsolatunk, nagyszerű együtt dolgozni velük.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Polarys-sztori: Verőcén az Illés zenéjén cseperedtek fel

Sebestyén Márta énekművész a koncert végén köszönetet mondott a házigazdaként a konferálást is vállaló Varga László atyának, előadó partnerének, Szamosi Szabolcsnak, továbbá Tolcsvay Lászlónak is, aki kettősük kedvéért több tételből is átiratot készített Magyar Mise című művéből.

– Ami engem illet, korábban már énekeltem itt kórustagként, de szólistaként most először jöhettem és csodálatos élmény volt a hangverseny ebben a gyönyörű székesegyházban – mondta búcsúzásként a többek között Liszt-, Kossuth-, Príma Primissima díjas előadó. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!