Kilencven éves az egykori világcsúcstartó váci piarista diák

Szombaton részt vett egykori világhírű atlétatársa, Tábori László temetésén, míg hétfőn a szokásos úszásával ünnepelte 90. születésnapját Béres Ernő, korábbi világcsúcstartó középtávfutó. „Több mint nyolcvan évvel ezelőtt, 1936-ban tettem meg az első lépéseket az atlétikában, amikor jelentkeztem a Dunakeszi Magyarságban. Négy esztendővel később, az akkori KISOK-versenyek egyikén, a váci Piarista Gimnázium tanulójaként szereztem első bronzérmemet, majd a Váci Vasutashoz kerültem.”

A kiváló atlétával a Nemzeti Sport készített interjút. Ebben Ernő bácsi elmondja: az első figyelemre méltó részsikert 1950-ben, a szezonzáró versenyen, Nyíregyházán érte el, ahol az akkori legjobbak – Kovács „Bütyök” József, Garay Sándor, Jeszenszky László, Juhász Béla – előtt ötezren ő lett az első. 1951-ben megnyerte az 1500 méteres bajnokságot az ob-n, 1952-ben pedig második lett. Kijutott a helsinki olimpiára is, ahol 5000 méteren hetedikként végezett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Perbálról is három ponttal tért haza felnőtt focicsapatunk

„1953-ban a Népstadionban szeptember 23-án rendezték a rekordkísérletet, amelyen Garay, Béres, Rózsavölgyi István, Iharos Sándor sorrendben futottunk a 4×1500 méteres váltóban, s 15:29.2 perces eredménnyel sikerült a csúcsjavítás” – emlékszik az egykori váci piarista diák a sikerre. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments