Lakástüzek: akár egy hibás telefontöltő is okozhat bajt – mondja a tűzoltóparancsnok

Nem ritka, hogy a váci tűzoltókat lakástüzekhez riasztják. Amikor egy-egy házban felcsapnak a lángok, különösen nagy a veszély, mert a gyorsan terjedő tűz elérheti a szomszédos ingatlanokat is, vagy lakótelepi épületek esetén végső esetbe akár több emeltet is érinthetnek. Arra kértük Juhász Károly váci tűzoltóparancsnokot, foglalja össze tapasztalataikat a legutóbbi váci és környékbeli lakástüzek alapján.

A felmérések és a statisztikák alapján kijelenthető, hogy a lakástüzek a legtöbb esetben emberi gondatlanságból keletkeznek. Odafigyeléssel, ezen túlmenően füstérzékelőkkel, beépített tűzjelző berendezéssel nagy részben megelőzhetőek lehetnének a káresemények többsége – állítja a szakember.

A statisztikák azt mutatják, hogy ősszel és télen, illetve azokban az években, amikor mostohább időjárási körülmények alakulnak ki, megszaporodnak a lakástüzek, ezen belül is halállal járó események. Az említett időszakokban az emberek többet vannak otthon, kevesebbet tartózkodnak a szabadban, így gyakrabban fordulnak elő a konyhatüzek, vagy akár a dohányzásból keletkező tűzesetek is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Ősemberi csigolyacsontot találtak a Naszály barlangjában

Az események számaiból kiderül, hogy a nyílt láng használata okozza a kialakult lakástüzek döntő többségét. Nem elhanyagolható tény, hogy a gyertyákkal és a mécsesekkel sem bánnak óvatosan és körültekintően az emberek. Nagyon gyakoriak a kéménytüzek is, amelyeknek általában a kémény nem megfelelő műszaki állapota vagy éppen a nem megfelelő tüzelőanyag az okozója.

A lakástüzek második leggyakoribb oka az elektromos eszközök meghibásodása. Ezek lehetnek hajszárítók, telefontöltők vagy bármi, ami elektromos. Nagyon fontos, hogy a nem használt eszközöket húzzuk ki a konnektorból, a lehető legrövidebb ideig tartsuk őket feszültség alatt.
További tűzesetek tényezői a fűtőeszközök, főző- és vízmelegítő berendezések lehetnek, ezek szintén gyakran okoznak tüzet. Ilyenkor a bajt maga a hőtermelés, a közvetlen hőhatás eredményezi, és nem elhanyagolható tény, hogy a dohányzás – amikor valaki az ágyban cigarettázva elszunnyad, a parázs kiesik, és nem veszi észre – okoznak még tüzeket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Méregdrága a disznóhús. ha éhes vagy, fizess érte

Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt rohamosan elterjedhet, így ha látunk esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg.

Ha nincs ilyenre lehetőség, akkor az első dolgunk a tűzoltók értesítése legyen, és csak utána kezdjünk bele a tűz oltásába, illetve a kármentésbe. Ha a tűz akkora, hogy már a testi épségünket, vagy a lakás szerkezetét veszélyezteti, akkor hagyjuk el az épületet és haladéktalanul szóljunk a szomszédoknak és az esetleges más lakóknak is.

A legtöbb tűz odafigyeléssel megelőzhető, illetve a füstérzékelők, beépített tűzjelző berendezések pedig életet menthetnek – foglalja össze Juhász Károly tűzoltó őrnagy, váci parancsnok. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Ősemberi csigolyacsontot találtak a Naszály barlangjában

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!