Méltó megemlékezés: átadták az idei városi kitüntetéseket

Méltón ünnepelte meg a város idén is az államalapítás ünnepét. Bár egy órával a megemlékezés előtt még egy kisebb zápor bizonytalanította el a szervezőket, mégis a kezdésre meg telt a püspöki palota előtti rész.

Idén Raffay Ernő történész volt szónok, aki az ünnep folytonosságára hívta fel a figyelmet.

-Mikor fiatal legény voltam, akkor azt mondták, ez az alkotmány ünnepe. Aztán hívták új kenyér ünnepének is, ami helytálló, de ezt rövid ideig használták csupán, a kommunizmus idején. Az augusztus 20-iki ünnepséget, ahány ember, annyiképpen közelíti meg – hangzott el.

Raffay Ernő történész

Mint minden évben, most is a városi ünnepségen adták át a kitüntető címeket. Idén a díszpolgári címet Brusznyai Margit kapta meg, aki mind tanári, mind karnagyi tevékenységével sokat tett a város polgárainak zenei fejlődéséért és a város hírnevének emeléséért. A kitüntetést betegsége miatt lányai, Patrik Judit és Inotay Nóra vették át Fördős Attila polgármestertől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

Több egyéni és közösségi Pro Urbe díjat is kiosztottak. Egyéni Pro Urbe díjat vehetett át Zubovits Győrkös Erzsébet, aki sokoldalú művészi tevékenységével hozzájárult városunk hírének, nevének öregbítéséhez, a kultúra városa méltó megszerzéséhez és megőrzéséhez.

Szintén egyéni díjban részesült dr. Szőnyi Mihály példamutató munkásságáért. A belgyógyász főorvos és háziorvos az orvoslást minden nap hivatásának tekintette. Tudásával és emberségével hozzájárult betegeinek gyógyulásához – hangzott el.

Ugyancsak egyéni Pro Urbe díjat vehetett át dr. Szalóki Tibor is, aki sokat tett a váci egészségügyért, a betegekért, a város nemzetközi elismertségéért sokat tett.

Pro Urbe díjban részesült még Galambos Péter, sporteredményeiért, életviteléért és példamutató magatartásáért is.

Egyéni díjban részesült még Kápolnai Jenő, a Váci Ifjúsági Fúvószenekar karmestere pedagógiai munkájáért és a város kulturális eseményeiben való aktív részvételéért.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Idén a közösségi díjat ketten vehették át, a Vox Humana Énekkar és a Váczi Néptáncegyüttes.

A díjakat minden esetben a polgármester adta át. A kitüntetetteknek szívből gratulálunk!

Az új kenyér megáldását idén Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspök végezte.

Az idei rendezvényen közreműködött még a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, a Vox Humana Énekkar, Varga Donát énekművész, valamint a Váczi Néptáncegyüttes és a Váci Huszár- és Nemzetőr Bandérium. (fotók: Bell Márton)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments