Menzás mintaételeket is megkóstolhattak a váci konferencia résztvevői
A jó minőségű közétkeztetés volt a témája az Összefogás a gyerekek egészségéért című hétfői konferenciának, amelyet a váci önkormányzat Gazdasági Hivatala szervezett. A művelődési központba elsősorban pedagógusokat és élelmezésvezetőket vártak, hogy felhívják a figyelmüket az egészséges étrend fontosságára. A fórumot Mokánszky Zoltán alpolgármester nyitotta meg, aki kiemelte: Vác önkormányzata is tesz azért, hogy csökkenjenek a helytelen táplálkozásból eredő megbetegedések.
A szervezők kiemelt célja volt, hogy felhívják a pedagógusok és gyermeknevelők figyelmét arra, mekkora felelősséggel bírnak ők maguk is az egészséges életmódra nevelés kapcsán, és elfogadják a számukra esetleg szokatlan reformételeket és összetevőket – olvasható a városi televízió tudósításában. A résztvevők a rendezvény keretében mintaételeket is kóstolhattak és megismerhettek új típusú, a menzai étkeztetés számára is elérhető és egészséges alapanyagokat.
A fórumon bemutatásra került az „okostányér” elv is, az a tudományos alapokon nyugvó táplálkozási ajánlás, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dolgozott ki a különböző korcsoportok, így külön a 6 és 17 közötti gyerekek számára. Előadást tartott az EMMI népegészségügyi szakembere is, aki a közétkeztetés hatósági ellenőrzéséről beszélt, kiemelve, hogy a hatályos rendeletet minden érintettnek célszerű ismerni.
A konferencián előadás hangzott még el a gyermekek étkezésével kapcsolatos tényekről és tévhitekről, valamint a közétkeztetési verseny és a nyersanyagnorma kapcsolatának hatásairól is. ♦