Váci Köz-tér: egy temetésen fotózott, ezért elmarasztalta a bíróság

Érdekes kérdésre kellene válaszolnia annak, akit még érdekelnek a közügyek. Nevezetesen arra, hogy egy bíróságnak az igazságot, vagy a törvényeket kell-e képviselnie.

Számos alkalommal születnek ugyanis olyan döntések, amelyek megismerése után az ember zsebében kinyílik a bicska. Ilyen egy nemrégi, amikor az egyik fővárosi szociális szervezet aktivistája, aki egy idős és beteg ember kilakoltatása ellen harcolt, azért fizet kártérítést egy önkormányzati alkalmazottnak, mert a végül magára hagyottan elhunyt férfi temetésén készített fotón a polgármesteri hivatal munkatársa is rajta van, s az aktivista a képet feltette a Facebook oldalára.

Elsőfokon a bíróság kimondta: nyilvános eseményről volt szó, nem kell senki hozzájárulása, tehát nem jár kártérítés. Fellebbezés után az ítélőtábla elé került az ügy, ahol viszont éppen ellenkezőleg döntöttek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az utolsó bevásárlólista

Tudom, nem könnyű manapság senkinek a helyzete, mert egy átmeneti világban, egy recsegő-ropogó környezetben élünk. De éppen ezért egyre inkább háborog az ember, ha azt látja, a törvény értelmezése szembe megy az igazságérzettel.

Nem bántom az ítélőtábla bíráit, bizonyára köztük is vannak tehetségesek és tehetségtelenek, empatikusak és közönyösek, mert a bíró is csak ember. De éppen az egyik legfőbb igazságszolgáltatási testületnek kellene minden esetben az igazság mellé állnia. Mert az önbecsülésen alapuló emberi tisztesség a legmagasabb rendű törvény a világon.

És ezt mindenkinek be kellene tartania. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments