Az álhírekről és idegengyűlöletről is kérdezik a diákokat

Tavaly a matematika, szövegértés és természettudomány és a kollaboratív problémamegoldás nevű modulban is rosszul teljesítettek a magyar diákok. 2018-tól a matematikai tudás, a természettudományos ismeretek és a szövegértés felmérése mellett már új készségeket, képességeket és értékeket, az úgynevezett globális kompetenciát is vizsgálja majd az egyes országok – köztük Magyarország – oktatási színvonalát összehasonlító PISA teszt – írja az InfoRádió.

A PISA tesztet életre hívó Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a globális kompetencia a helyi, globális és interkulturális ügyek vizsgálatának képességét jelenti azzal, hogy az egyén megérti és értékeli mások látásmódját és világnézetét; képessé válik nyílt, helyzethez illő és hatékony interakciót folytatni különböző kulturális háttérrel rendelkező emberekkel, továbbá a kollektív jólét érdekében cselekszik.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy első alkalommal idén ősztől egy, a PISA felmérésben érintett 15 éves középiskolásnak a globális kompetenciával kapcsolatban például arról kell majd számot adnia, hogy

  • hogyan kezeli a médiából ráömlő információ- és híráradatot,
  • meg tudja-e különböztetni a valódi híreket az álhírektől,
  • tisztában van-e a globális felmelegedés vagy az idegengyűlölet veszélyeivel,
  • megérteti-e magát és képes-e együtt dolgozni egy más országból, kultúrából vagy vallási környezetből érkező emberrel,
  • fontos-e számára az emberi méltóság és a sokféleség tisztelete. ♦
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments