Még egyszerűbb trükkös csalás: papírt gyűjtenek, újságot kérnek

Vácott is időnként feltűnnek a trükkös tolvajok. A házaló csalók legújabb ürügye: egyszerű indokkal keresnek fel, hogy kiraboljanak. Annyira hihető a kis történet, hogy nagyon sokan elsőre gyanút sem fognak. Egy új eset kapcsán adott tanácsokat a rendőrség a trükkös csalók kivédése érdekében.

A trükkös csalók és tolvajok időről időre visszatérnek: legutóbb egy vidéki város társasházában követtek el bűncselekményt. Egy időskorú, egyedül élő hölgyet keresett fel egy nő, és papírgyűjtés ürügyén különböző újságokat kért tőle. A néni figyelmét így elterelte a csaló, mialatt társa bement a lakásba, és ellopta az ott tárolt készpénzt és ékszereket.

A bűnözők mindig új történettel vagy új átveréssel próbálják áldozataikat megtéveszteni. Legyél bizalmatlan az idegenekkel szemben, és fogadd meg a rendőrség tanácsait, melyeket idős rokonaidnak, ismerőseidnek is adj tovább!

Így védekezz a trükkös csalók ellen

Ha ismeretlen személyek magukat szolgáltató vagy valamely hivatal munkatársának kiadva szeretnének bejutni otthonodba, úgy kérj fényképes igazolványt tőlük. Az adatokat olvasd el, szükség esetén ellenőrizd azok valódiságát. Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedj be a lakásba, házba, ne legyél egyedül, hívd át a szomszédot, egy ismerőst, közeli hozzátartozót. Ne hagyd egyedül vagy felügyelet nélkül az ismeretleneket még rövid időre sem.

Sem a szolgáltatók, sem a hivatalok munkatársai nem kézbesítenek túlfizetésből adódó készpénzt, ilyen esetekben a többlet a következő esedékes számlákon kerül jóváírásra, illetve postai úton vagy átutaláson kerül kifizetésre a különbözet. A hivatalok alkalmazottjai sosem kérnek, és nem vesznek át készpénzt vagy értéktárgyat az ügyfelektől! Megőrző, értékmentő szolgáltatást nem végeznek.

Ha a házalók valamilyen szolgáltatást – felújítást, javítást – kínálnak, és szándékodban áll azt igénybe venni, megrendeléskor ne adj előleget. A díjat a munka elvégzése után fizesd meg. Amennyiben csalás áldozatává váltál, haladéktalanul tegyél feljelentést a rendőrségen! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments