Ólmos pezsgőtabletták: nem kell pánikba esni

A 2018 január elseje után gyártott pezsgőtablettákat nyugodtan lehet szedni – mondta az InfoRádiónak Pallós Júlia, az OGYÉI Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője. Négy olyan minőségi hibás tételről – 100 ezres nagyságrendben – van szó, amelyekben a határérték feletti ólommennyiséget találtak, ezeket a Calcium-Sandoz pezsgőtablettákat vonta ki a forgalomból az Országos Gyógyszerészeti és Élelmézés-egészségügyi Intézet.

Pánikra ugyanakkor nincs ok – hangsúlyozta Pallós Júlia, az OGYÉI Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője. Januártól kötelező az ásványi alapanyagokból készülő gyógyszereknél az elemi fémek mennyiségének mérése, ezért vizsgálták meg az említett terméket, a vizsgálat pedig magasabb értékeket mutatott ki.

„Óvatosságból az OGYÉI felfüggesztette ezeket a tételeket, további ilyen típusú gyógyszer eladását ezekből a tételekből nem tesszük lehetővé. Ezért vonták vissza a forgalomból, már egyik patikában sem található ebből a tételből” – tette hozzá Pallós Júlia.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Ugyanakkor nem kell fejvesztve rohanni az orvoshoz, hiszen az ólommenyiség nem okoz azonnali károsodást. Ha olyan tablettát szedtünk, amelyben az engedélyezett értéket meghaladja az ólomtartalom, nincs ok a pánikra, nem kell azonnal visszavinni a gyógyszereket – mondta a főosztályvezető.

„Azt ajánljuk hogy hagyják abba a szedést és olyan calciumtartalmú gyógyszereket szedjenek, amik ettől a szennyeződéstől mentesek, amelyek pillanatnyilag a patikák polcain találhatók, tehát más cégek készítményeit. A tablettában lévő mennyiség akkor haladja meg a napi megengedett értéket, ha valaki napi három tablettát vesz be” – hangsúlyozta Pallós Júlia.

A 2018 január elseje után gyártott pezsgőtablettákat nyugodtan lehet szedni. A 2018 január után gyártott készítmények ugyanis már átmentek az ellenőrzésen, így azok biztonsággal fogyaszthatók – jegyezte meg az OGYÉI Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

„A kötelezően előírt ellenőrzés mindegyik calcium-tartalmú készítményre érvényes, ezért amik forgalomban vannak, amik a patikában kaphatók, abban nem haladja meg a megengedett értéket az ólomtartalom” – tette hozzá.

Azok, akik még ennek ellenére is kételkednek, nyugodtan kikérhetik a gyógyszerészek tanácsát. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments