Ólmos pezsgőtabletták: nem kell pánikba esni

A 2018 január elseje után gyártott pezsgőtablettákat nyugodtan lehet szedni – mondta az InfoRádiónak Pallós Júlia, az OGYÉI Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője. Négy olyan minőségi hibás tételről – 100 ezres nagyságrendben – van szó, amelyekben a határérték feletti ólommennyiséget találtak, ezeket a Calcium-Sandoz pezsgőtablettákat vonta ki a forgalomból az Országos Gyógyszerészeti és Élelmézés-egészségügyi Intézet.

Pánikra ugyanakkor nincs ok – hangsúlyozta Pallós Júlia, az OGYÉI Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője. Januártól kötelező az ásványi alapanyagokból készülő gyógyszereknél az elemi fémek mennyiségének mérése, ezért vizsgálták meg az említett terméket, a vizsgálat pedig magasabb értékeket mutatott ki.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Hétfőtől újabb KISS emeletes vonat áll forgalomba a váci vonalon

“Óvatosságból az OGYÉI felfüggesztette ezeket a tételeket, további ilyen típusú gyógyszer eladását ezekből a tételekből nem tesszük lehetővé. Ezért vonták vissza a forgalomból, már egyik patikában sem található ebből a tételből” – tette hozzá Pallós Júlia.

Ugyanakkor nem kell fejvesztve rohanni az orvoshoz, hiszen az ólommenyiség nem okoz azonnali károsodást. Ha olyan tablettát szedtünk, amelyben az engedélyezett értéket meghaladja az ólomtartalom, nincs ok a pánikra, nem kell azonnal visszavinni a gyógyszereket – mondta a főosztályvezető.

“Azt ajánljuk hogy hagyják abba a szedést és olyan calciumtartalmú gyógyszereket szedjenek, amik ettől a szennyeződéstől mentesek, amelyek pillanatnyilag a patikák polcain találhatók, tehát más cégek készítményeit. A tablettában lévő mennyiség akkor haladja meg a napi megengedett értéket, ha valaki napi három tablettát vesz be” – hangsúlyozta Pallós Júlia.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Szijjártó: elkészült ezer világszínvonalú lélegeztetőgép Vácott

A 2018 január elseje után gyártott pezsgőtablettákat nyugodtan lehet szedni. A 2018 január után gyártott készítmények ugyanis már átmentek az ellenőrzésen, így azok biztonsággal fogyaszthatók – jegyezte meg az OGYÉI Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője.

“A kötelezően előírt ellenőrzés mindegyik calcium-tartalmú készítményre érvényes, ezért amik forgalomban vannak, amik a patikában kaphatók, abban nem haladja meg a megengedett értéket az ólomtartalom” – tette hozzá.

Azok, akik még ennek ellenére is kételkednek, nyugodtan kikérhetik a gyógyszerészek tanácsát. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments