Ömlenek az adathalász levelek a netes postafiókokba

Új, számlabekérős csalás terjed az interneten a Telenor nevében. A hamis levelek szinte már a megtévesztésig hasonlítanak egy valódi hivatalos levélre, és csak nagyon apró helyesírási hibák engednek arra következtetni, hogy valami nincs rendben. A csalók ráadásul olyan áloldalt is felhúztak az álszámlabekérők mögé, ami még az IT szakembereket is képes megtéveszteni.

Júliusban a Pénzcentrum is beszámolt arról, hogy csalók hamis telenoros számlabekérő levelekkel próbálták meg lenyúlni gyanútlan előfizetők pénzét. Akkor azt írták, hogy a Telenor az ügyfelei védelme érdekében kitiltotta hálózatáról a csalók által használt weboldal címét. Most ugyanakkor újabb hamis számlabekérő levelek keringenek az interneten.

Maga a levél és az ehhez tartozó, gyakorlatilag tökéletesen kivitelezett áltelenor oldal ráadásul most annyira valóságosan sikerült, hogy még az IT szakembereket is majdnem sikerült megtévesztenie.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Három intézmény is megújult Szobon

Ahogy az a képmentésünkön is látszik a levél nyelvezete szinte tökéletes, csupán néhány ékezet hiányzik a teljes szövegből, ami viszont már elengedő arra, hogy gyanút keltsen. A csalók arra is nagyon figyeltek, hogy a Telenor hivatalos e-szamla.hu-ja is megjelenjen az e-mailben, éppen ezért fontos leszögezni, hogy a cég tájékoztatása szerint ők hivatalosan csak a e-szamla@telenor.hu címről és a +36-20/202-0043-as számról küldenek számlalevelet, tartozásról szóló e-mailt vagy SMS-t!

Ha valaki azonban az intő jelek ellenére bedől a csalók által küldött üzenetnek, akkor nagy bajban van, ugyanis az állevélben található link mögé egy tökéletesen megszerkesztett áloldalt is felhúztak a csalók, aminek csupán a domain neve lehet árulkodó. Ne tévesszen meg tehát senkit, a https://darovinyl.com/writeable.fiok/lakossagi/belepes/index.php oldal NEM (!) a Telenor hivatalos oldala, úgyhogy ezt – ha véletlenül valaki már rákattintott- mindenképp zárjuk be, és semmilyen esetre se lépjünk be fiókunkba.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Három intézmény is megújult Szobon

A csalásokkal szemben a telekommunikációs cég azt javasolja, hogy akiben bármilyen kétely merül fel, forduljon szolgáltatója ügyfélszolgálatához, és ne adja meg belépési adatait – telefonszámot, felhasználónevet, jelszót – senkinek, sehol. A cégnek egyébként van egy hivatalos oldala, ami az összes fellelhető Telenor nevében jelenlévő visszaéléssel kapcsolatban fogalmaz meg javaslatokat, ezeket itt lehet elérni.

Pár napja a Váci Napló Online a bankok és az adóhatóság nevében küldött hamis levelekre hívta fel a figyelmet.

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments