Ömlenek az adathalász levelek a netes postafiókokba

Új, számlabekérős csalás terjed az interneten a Telenor nevében. A hamis levelek szinte már a megtévesztésig hasonlítanak egy valódi hivatalos levélre, és csak nagyon apró helyesírási hibák engednek arra következtetni, hogy valami nincs rendben. A csalók ráadásul olyan áloldalt is felhúztak az álszámlabekérők mögé, ami még az IT szakembereket is képes megtéveszteni.

Júliusban a Pénzcentrum is beszámolt arról, hogy csalók hamis telenoros számlabekérő levelekkel próbálták meg lenyúlni gyanútlan előfizetők pénzét. Akkor azt írták, hogy a Telenor az ügyfelei védelme érdekében kitiltotta hálózatáról a csalók által használt weboldal címét. Most ugyanakkor újabb hamis számlabekérő levelek keringenek az interneten.

Maga a levél és az ehhez tartozó, gyakorlatilag tökéletesen kivitelezett áltelenor oldal ráadásul most annyira valóságosan sikerült, hogy még az IT szakembereket is majdnem sikerült megtévesztenie.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

Ahogy az a képmentésünkön is látszik a levél nyelvezete szinte tökéletes, csupán néhány ékezet hiányzik a teljes szövegből, ami viszont már elengedő arra, hogy gyanút keltsen. A csalók arra is nagyon figyeltek, hogy a Telenor hivatalos e-szamla.hu-ja is megjelenjen az e-mailben, éppen ezért fontos leszögezni, hogy a cég tájékoztatása szerint ők hivatalosan csak a e-szamla@telenor.hu címről és a +36-20/202-0043-as számról küldenek számlalevelet, tartozásról szóló e-mailt vagy SMS-t!

Ha valaki azonban az intő jelek ellenére bedől a csalók által küldött üzenetnek, akkor nagy bajban van, ugyanis az állevélben található link mögé egy tökéletesen megszerkesztett áloldalt is felhúztak a csalók, aminek csupán a domain neve lehet árulkodó. Ne tévesszen meg tehát senkit, a https://darovinyl.com/writeable.fiok/lakossagi/belepes/index.php oldal NEM (!) a Telenor hivatalos oldala, úgyhogy ezt – ha véletlenül valaki már rákattintott- mindenképp zárjuk be, és semmilyen esetre se lépjünk be fiókunkba.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

A csalásokkal szemben a telekommunikációs cég azt javasolja, hogy akiben bármilyen kétely merül fel, forduljon szolgáltatója ügyfélszolgálatához, és ne adja meg belépési adatait – telefonszámot, felhasználónevet, jelszót – senkinek, sehol. A cégnek egyébként van egy hivatalos oldala, ami az összes fellelhető Telenor nevében jelenlévő visszaéléssel kapcsolatban fogalmaz meg javaslatokat, ezeket itt lehet elérni.

Pár napja a Váci Napló Online a bankok és az adóhatóság nevében küldött hamis levelekre hívta fel a figyelmet.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments