Szívrohamot okozhat a diklofenákos fájdalomcsillapító

A diklofenák alapú gyógyszerek helyett a dán kutatók szerint inkább mást kellene felírni. Egy, a British Medical Journalban a napokban publikált tanulmány azt állítja, hogy egy számos gyógyszerben használt népszerű, nemszteroid gyulladás- és fájdalomcsillapító, a diklofenák akár 50 százalékkal is megemelheti egy szívroham kockázatát.

Daily Mail összefoglalója szerint a tanulmányt szerző dán kutatók összesen 6,3 millió felnőtt 1996 és 2016 közötti adatait elemezték, és arra jutottak, hogy mind a diklofenák alapú fájdalomcsillapítókat alkalmazó férfiak, mind a nők esetében megnőtt a szívelégtelenségek kockázata már akkor is, ha csak keveset használtak belőle. Az ibuprofén és a diklofenák szívre gyakorolt hatásáról már korábban is jelent meg tanulmány, néhány éve is hasonló eredményre jutottak egy, a mostaninál kisebb mintán is – szemlézi a cikket a HVG.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

A kutatás szerint a diklofenák nemcsak a szívroham kockázatát növeli, de más szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, szívritmuszavarhoz, iszkémiás stroke-hoz, vagy szívelégtelenséghez is vezethet a használata.

A kutatók ezért azt javasolják, hogy a kockázatok miatt a diklofenák helyett inkább más nemszteroid gyulladáscsökkentőt írjanak fel elsőként az orvosok, a betegek pedig csak akkor forduljanak a szerhez, ha már más nem válik be.

A diklofenák is ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítók hazánkban is forgalomban vannak és a váci patikákban is kaphatók. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments