Szúrósak, szépek: az Andok Őszapóit is bemutatják a gyűjtők

Az Andok hegylakóit mutatják be az őszi országos kaktuszkiállításon és vásár szeptember 7-8-9-én az ELTE Füvészkertjében Budapesten. E szép és érdekes virágoknak sok híve van Vácott is, sok lakást díszítenek kaktuszok.

Az Andok Dél-Amerika keleti oldalát átszelő hegylánc 3-4000 méter magas hegycsúcsokkal, felföldekkel és a hegység lábánál trópusi esőerdőkkel, az inkák, piramisok, orchideák, broméliák, kaktuszok és kondorkeselyűk otthona. A hegység Észak-Perutól a Tűzföldig terjed, a felföldek és magas hegyek völgyei adnak otthont az egzotikus külsejű oszlop kaktuszok világának, melyek a bennszülötteknek élelmet, vizet és építőanyagot is adnak, de itt élnek a kaktuszvilág ékszerei a piros, sárga vagy lila virágban pompázó törpekaktuszok és a gömbkaktuszokhoz tartozó parádés Parodia nemzetség sokasága.

Az oszlop kaktuszok legtöbbje fehér hajas „ruhát” hord, ez védi a növényt a károsító magashegyi napfénytől és az éjszaka zord hidegeitől. Ezeket a kaktuszokat népiesen Őszapó kaktuszoknak is hívják.

A kiállításon a közönség elé kerül az Andok völgyeit benépesítő, ritkán látható oszlop kaktuszok sok faja, köztük az Őszapók is, megcsodálhatják az érdeklődők az Andok gömbkaktuszainak változatosságát, a Rebutiákat, Parodiákat, Oroyakat; az epifiton, azaz fán lakó növényeket pedig a bromélia-félék képviselik.

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz és pozsgás ritkaság Közép-Amerika és Afrika egzotikus tájairól!

Aki kedvet kap a növények tartásához, a kiállítás alatt beszerezheti első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments