Váci Köz-tér: Ami ingyen volt, most pénzbe kerül

Bevallom, számítottam rá, sokan rossz néven veszik majd, hogy oly sok év után, amikor a Váci Napló Online oldalán egy érdekes cikk címére kattint, s azt látják, hogy azt csak előfizetők olvashatják, felháborodnak. De arra nem, hogy még anyámat is emlegetik. Pedig volt ilyen…

2007-ben indítottuk el online oldalunkat, amely sokáig csak amolyan kisgyermek volt a nagy, a nyomatott lap mellett. A fontos és érdekes írásokat részben vagy egészében onnan emelgettük át, meg feltettünk néhány friss cikket. Ám a világ változik és azt tapasztaltuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az online iránt, ezért pár hónapja eldöntöttük: hozzákezdünk egy korszerű, európai mércével is színvonalas internetes újság kialakításához.

Nagyon sok médiát tanulmányoztunk, a New York Times-tól a ma nagyon olvasott Huffington Postig és számos magyar oldalt is részletesen elemeztünk. Voltak kísérleti elemek, amelyek aztán kiestek a rostán. Végül maradt egy remek forma, amit tovább lehetett fejleszteni. Kifizettük hát a külföldi cégnek az árát és hetekig dolgoztunk azon, hogy a Váci Napló Online korábbi előnyeit megtartva felépítsük az újat.

Tudtuk, nehéz lesz majd elfogadtatni, hogy ami eddig, tizenegy éven át ingyen volt, a munkánk, amit hét közben és gyakran a hét végén is belefektettünk abba, hogy az olvasó mindig friss és aktuális híreket olvashasson, most pénzbe fog kerülni. Ám a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek készek a színvonalas, megbízható és korrekt információkért, az azt előállító  profi munkáért fizetni.

Erre az egyik legjobb példa a német Die Welt, amelytől azt az ötletet vettük át, hogy a cikkek egy része marad szabadon olvasható. A német lapnak, amely ma is az egyik legolvasottabb nyomtatott újság, az online oldalon is az ötvenezret jócskán átlépő előfizetője van. A Washington Posté már az egy milliót is meghaladja.

Mi, akik a Váci Naplót írjuk, szerkesztjük, napi nyolc-tíz órát dolgozunk azon, hogy megtaláljuk a legjobb, legérdekesebb információkat, azokat szakszerűen feldolgozzuk, korrektül megszerkesszük és eljuttassuk az olvasóhoz. A nyomtatott újságunkért az emberek pénzt adnak, nem tartottuk hát tovább elfogadhatónak, hogy ugyanezért a neten semmit sem kérünk. A munkát meg kell fizetni – mondjuk, s aki ezt másképpen gondolja, jelentkezzen nálunk, ingyen bárkit szívesen alkalmazunk a szerkesztőségben.

A Váci Napló Online előfizetési díja egy hónapra ötszáz forint plusz áfa. Ha valakinek nincs ennyi pénze és nagyon szeretné olvasni lapunkat, jelezze: hozzáférést adunk számára a cikkeinkhez. De ha valaki úgy gondolja, fontos számára, hogy napra kész információkkal rendelkezzen arról a városról és térségéről, ahol él, akkor kérjük: legyen az előfizetőnk. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments