Birkózó vb: szurkolhatunk Lám Bálintért és Nagy Mihályért

Zsiványok, útonállók figyelem! Október 20. és 28. között ajánlatos elkerülni a Papp László Budapest Sportaréna környékét is, ugyanis ott rendezik minden idők legnépesebb birkózó világbajnokságát és az álmoskönyvek szerint nem kecsegtet sok eséllyel ujjat húzni a földkerekség legjobb karfiolfülűjeivel…

Az előzetes nevezések alapján 101 ország 910 versenyzője már biztosan tiszteletét teszi a budapesti birkózó világbajnokságon és ez a szám még bővülhet is. Az igazsághoz tartozik, hogy az új súlycsoportok bevezetése óta ez lesz az első vb, ahol nem nyolc, hanem szakáganként tíz-tíz súlykategóriában mérik össze erejüket a versenyzők.

És ha már a legnépesebb lesz, a valaha volt legjobb világbajnokságnak is kell lennie az október 20-án kezdődőnek, ez már Nenad Lalovicsnak, a nemzetközi szövetség (UWW) elnökének az elvárása, melyet a magyar szervezőknek sikerült gyorsan magukévá tenniük. Reméljük, a hét szerencsés szám lesz, hisz eddig már hat sikeres világbajnokság házigazdái lehettünk – emelte ki Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke a legutóbbi sajtótájékoztatón – és a hetedik is elismerésre méltó, a tőlünk már megszokott magas színvonalú lesz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagy sikerrel zajlott le III. Nyuszi-uszi amatőr úszóverseny

A magyar szövetség versenyképes pénzdíjjal is elismeri a legjobb, legkiemelkedőbb teljesítményeket. A világbajnok nettó nyolc millió, a második helyezett négy, míg a bronzérmes három millió forinttal lehet gazdagabb, de az ötödik is kap egy milliót. Az edzők a felét, a nevelőedzők az ötödét az adott pénzdíjaknak.

Kijelölték a világbajnoki csapatot. Komáromi Tibortól a szövetség szakmai alelnökétől megtudhattuk, háromszor tíz (szabadfogás, női, kötöttfogás), azaz összesen harminc magyarért szoríthatunk október harmadik dekádjában a Papp László Budapest Sportarénában, közöttük két egykori váci nevelés, a szabadfogású 80 kilogrammos súlycsoportban induló Nagy Mihály, valamint a kötöttfogású 130 kilós óriás, a jelenlegi világranglistát vezető Lám Bálint, aki 2001-től, hét éves kora óta a Váci Forma SE versenyzőjeként nevelőedzőjétől, a szintén váci Nagy Lajostól igyekezett eltanulni a birkózás csínját-bínját, a jelek szerint nem eredménytelenül.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tereprali: Laller dobogóval nyitotta a szezont

És most néhány szót a lebonyolításról, hisz ez újdonság a VB-k eddigi történetében. Egy-egy súlycsoport versenye a selejtezőktől a döntőkig két napon át tart, kétszeri mérlegeléssel. Az első méréskor nincs súlyengedmény, tehát a hivatalos súlyhatár alatt kell maradni, másnap reggel (természetesen már csak azoknak, akik eljutottak odáig) újra fel kell kapaszkodniuk a mérlegre, ám átmeneti jelleggel, még ebben az évben, itt nyomhatnak két kilóval többet, mint előző nap.

A versenyek lebonyolítása úgynevezett vigaszági rendszerben történik, melynek lényege, hogy, a két ág (felső-alsó) győztesei mérkőzhetnek az aranyéremért. A két elődöntő vesztesei meccselnek a bronzérmekért azokkal, akik megnyerték az adott ág „visszamérkőzéseit”, aki itt veszít, az ötödik. (Vigaszágra azok kerülnek, akiket a két döntős az oda vezető útja során legyőzött, tehát egy vereséggel legjobb esetben még bronzérmet lehet nyerni a végelszámoláskor.) A mérkőzések kétszer három percig tartanak fél perc szünettel, tussal (kétváll), technikai tussal (kötöttfogásban 8, szabadfogásban 10 pont különbség esetén), illetve pontozással nyerhető egy ütközet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Két pontot Pilisen hagytunk

Olvasóink legjobb, leggyorsabb kiszolgálása érdekében – különös tekintettel a váci érdekeltségű versenyekre – a Váci Napló helyszíni tudósítója ott lesz az aréna sajtótribünjén, és az aktuális eredményeken túl VB-színesekkel is szolgál napról napra, melyeket folyamatosan frissülő online felületünkön olvashatnak.

A zsiványok és az útonállók pedig valóban okosan teszik, ha megfontolják intelmeinket. (képünkön: Lám Bálint)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments