Pénzt nyomnak a kézilabdába, váci fiatalokat is támogatnak

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elindította elitprogramját, amely 15-15 férfi és női utánpótláskorú sportolónak biztosít speciális képzést a klubokkal együttműködésben. A keretben váci fiatalok is vannak.

Az MKSZ keddi sajtóbeszélgetésén Zsiga Gyula szakmai igazgató – aki korábban az akkor még az első osztályban szereplő váci férfi kézilabda-csapat trénere volt – példaértékűnek nevezte a kezdeményezést, mert a sportágban ilyesmire még nem volt példa, és nem tud róla, hogy más szövetségben megvalósítottak volna hasonlót.

hirdetés

“Az általunk kiemelkedőnek vélt tehetségeket egyénileg is menedzseljük, hiszen eltérő koncepcióval készítik fel őket a klubokban, ezért eltérő képzettségi szinten vannak, amikor a korosztályos válogatottakban találkoznak” – magyarázta.

Juhász István, a kiemelt utánpótlásprogram vezetője úgy fogalmazott, a tehetséggondozó program sportszakmai és tudományos szempontból olyan hálót von a kiválasztottak köré, amely a kluboknál zajló munka során is nagy segítséget tud nyújtani.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Saját korábbi csúcsukat megjavítva lettek diákolimpiai bajnokok a boronkaysok

“Többet nem tudnak edzeni, és többször nem tudjuk őket elhozni a klubjukból, ezért az edzésminőséget kell támogatnunk” – mondta. Hozzátette, a fiataloknak klubcsapatuknál pluszmunkát, esetenként eltérő munkát kell végezniük, mint társaiknak.

Zsiga Gyula kifejtette, hogy egy szakmai csoport állította össze a kétszer 15 fős névsort, és nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben bővítik a tagságot. Amennyiben egy játékosnak nem megfelelő a hozzáállása, vagy külföldre igazol, felülvizsgálják a tagságát, amely egyébként 21 éves korig tart. Ha a klubok nem teljesítik a programban meghatározott feltételeket – például nem biztosítanak elegendő játékidőt az elitprogramban szereplő kézilabdázónak -, a játékos kérheti az átigazolását.

Juhász elárulta, az elitprogram költségvetése körülbelül 100 millió forint. A játékosok havonta részesülnek a Gerevich Aladár Sportösztöndíjból, a klubok pedig játékosonként és idényenként 3,2 millió forintot kapnak, a NEKA kivételével. Kijelentette, elvárás, hogy a program tagjai négy-hat év múlva alapemberek legyenek a felnőttválogatottnál.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Foci: meggyógyultak a kozármisleniyek, s korai góllal legyőztek minket

Gyurka János férfi utánpótlás-szakágvezető úgy vélekedett, 15 játékosuk 70-80 százaléka “oda fog érni”, hiszen többségük már szerepel az utánpótlás-válogatottakban. Hozzátette, öt további fiatalt is szemmel tartanak.

Hajdu János női utánpótlás-szakágvezető – aki ugyancsak edzősködött Vácott – szerint a 15 fiatalnak valószínűleg a 80-90 százaléka felnőttválogatott lesz, közülük a 2020-as tokiói olimpián három, 2024-ben Párizsban körülbelül hat játékos lehet ott.

Az elitprogram részvevői között csak a hölgyeknél találunk két vácit: Kácsor Grétát és Kuczora Csengét, akik a GVM Europe-Vác játékosai. ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments