Pro Cultura Minoritatum Hungariae díj Manajló Andrásnak

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a nemzetiségi közművelődés és kultúra területén végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként Manajló András, Vácott élő ruszin festőművésznek a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat adományozta. A nemzetiségi kultúra Oszkárjaként is emlegetett díj átadási ceremóniáján Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: „itt Magyarországon a nemzetiségekre kincsként tekintünk. Olyan kincsként, amely gazdagítja az egész nemzetet, az egész országot, az egész Kárpát-medencét”.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az odaítélt díjakkal ismerik el a kitüntettek munkáját. A nemzetiségek az országnak olyan erőt és energiát adnak, amely örök értékeket képvisel.

„Manajló András – a híres ruszin művész dinasztiában született festőművész-grafikus – elkötelezett híve nemzetisége kultúrájának. A népi gyökerek és az egyetemes művészet hagyatéka együttesen határozzák meg szépművészeti tevékenységét, amelynek eredményekén világszerte több kiállításon is bemutatkozhatott.

Számos nemzetközi elismerésben is részesült festőművész, az Országos Ruszin Önkormányzat elnökeként létrehozta a nemzetközi ruszin képzőművészeti gyűjteményt és nemzetközi felnőtt- és ifjúsági alkotótáborokat szervezett, kezdeményezte a görög-katolikus fatemplom építését Máriapócson, számos tudományos ismeretterjesztő konferencia és ruszin identitást erősítő kiadvány megjelenését is szervezett” – hangzott el a méltatásban.

Olvasóink nevében is gratulálunk Manajló Andrásnak – akit az elmúlt héten tartott képviselőtestületi ülésen is köszöntöttek az elismeréshez gratulálva – a kitüntetéshez! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments