Sződligeti kezdeményezés: házakat vásárol az önkormányzat

Érdekes döntést hozott a szomszéd település, Sződliget önkormányzata. Idős emberektől vásárolják meg házaikat, amelyeket később majd fiatal családoknak adnak bérbe. A szerződő ingatlantulajdonosok aláíráskor megkapják a vételár tíz százalékát, életük hátralévő részére pedig járadékot fizet a település.

„Sződliget vezetése számára fontos dolog az önkormányzat idősekért vállalt cselekvő felelőssége. Ehhez elengedhetetlen egy helyi szintű aktív időspolitika és a helyi idősügyi tevékenység. Mindezek tudatában és a célok megfogalmazásában újragondoltuk az önkormányzat szerepét” – írta közösségi oldalán a változásokat bemutatva Juhász Béla polgármester.

Az elfogadott rendelet szerint a sződligeti ingatlantulajdonos a szerződéskötés után 15 napon belül megkapja az ingatlan árának 10 százalékát, majd ezt követően havonta életjáradékot kap az önkormányzattól, amelynek összege inflációkövető. Élethosszig használhatja ingatlanát, amely halála után Sződliget tulajdonába kerül. 

A polgármester egy fiktív példán át mutatja be a Lakásért életjáradék elnevezésű programot.

„Tegyük fel, hogy a Sződligeten élő 80 esztendős Mari néni 2019 januárjában megköti a szerződést az önkormányzattal, amelynek alapja a 20 millió forint értékű, saját tulajdonú ingatlana. Mari néni a szerződés aláírását követő 15 napon belül egy összegben kap 2 millió forintot. Ezt követően haláláig minden hónap közepéig kap az önkormányzattól 76 ezer forintot, ami az éves inflációs százalékkal évente növekszik” – vezeti le a számítást Juhász Béla. 

Hozzáteszi: „Távlati célunk az, hogy az így megörökölt házakat szociális bérlakásokká alakítjuk és fiatal családoknak adjuk ki elérhető áron!” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments