Tehetséges ifjú zenészek versengtek Vácott a díjakért

Idén harmadszorra rendezte meg a Váci Közéleti Egyesület a Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyt városunkban, ami egy szlovák-magyar közös koncerttel kezdődött. Dr. Alt Gyula a váci szlovák önkormányzat elnöke köszöntötte a pozsonyi Milos Ruppeldt Művészeti Alapiskola vendég diákjait és a magyar fellépőket.

Október 22-én kezdetét vette az ötnapos komolyzenei rendezvény, melynek keretein belül hét hangszerkategóriában indultak versenyzők az első díjért: zongora, zongora négykezes, fúvós, vonós, ének, harmonika és kamara.

A Váci Híradás Centrum dísztermében folyamatosan váltották egymást a versenyzők, akiknek az előadását a nemzetközi zsűri tagjai pontozták és értékelték. A zsűri tagjai voltak: Kiss Julianna, Prof. Pászthy Júlia, Mina Mendelson – Szerbia, Rintaro Akamatsu – Japán, Giuliano Adorno – Olaszország, Csáki András és Hornyák Balázs.

Az öt nap alatt eldőlt, hogy kik nyújtották a legjobb teljesítményt, ők a péntek esti díjátadó gálakoncerten léphettek fel. A győztesek koncertjét a díjak átadása követte. Az ünnepségen a zsűritagok is értékelték az elmúlt hét munkáját, eredményeit. Rintaro Akamatsu zongoraművész elmondta, hogy ez egy nagyon színvonalas verseny volt és tapasztalata alapján minden évben növekedik a résztvevők száma. „Az egész struktúra meg lett újítva és nagyon sok helyről jöttek a versenyzők. Egy pillanatra gondolják el, hogy milyen különleges az, hogy ebben a városban egy ilyen verseny megrendezésre került” – tette hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Giuliano Adorno olasz zongoraművész szerint azt látjuk itt, hogyha egy verseny nagyon magas szakmai színvonalon zajlik, és ehhez párosul egy nagyon jó emberi hozzáállás, akkor egy nagyon magas szintű versenyt fogunk kapni, és ezt láttuk ezen a héten.

Kiss Julianna, a zsűri elnöke kifejezte elismerését a felkészítő tanárok felé is és kiemelte, hogy rendkívül nagy tehetségeket fedezhettünk föl ezen a versenyen is. „Megpróbáljuk az útjukat egyengetni, sikereikben segíteni és ezzel is remélhetőleg hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy valóban sikeres zenésszé tudjanak válni, ami a Danubia Talents nemzetközi zenei programsorozat egyik legfontosabb célja” – mondta.

A versenyen 16 országból több, mint 160 jelentkező vett részt, akik közül 63 ifjú művész külföldről érkezett és reményeink szerint haza is vitte országunk és városunk jó hírét. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments