Váci köz-tér: A hír régen szent volt, a vélemény meg szabad

Sokan vannak a Facebookon, mert kényelmes, egyszerűen használható és azt hiszik, jó információforrás. Akik már megégették a kezüket, tudják, hogy a közösségi oldal inkább egy hirdetési portál, s csak azért van szükség rád, hogy a hirdetőknek jó mélyen kelljen a zsebükbe nyúlnia. Ezért van az, hogy ha valami hibát észlelsz az oldaladon és jelzed a Facebooknak, vagy egyszerűen nem válaszolnak, vagy csak egy semmit mondó üzentet küldenek.

Pár hónapja nagy botrány volt abból, hogy egy cég személyes adatokat adott el politikai szervezeteknek. Időnként felreppennek olyan hírek is, hogy a közösségi oldalt kihasználva ügyes hekkerek, vagy éppen maga a Facebook gyűjt információkat a felhasználókról. Az például már mindennapos dolog, hogy ha mondjuk valamilyen árút keresel a neten, egyszer csak azt veszed észre, hogy a hírfolyamodba olyan hirdetések kerülnek be, amelyek az általad keresett terméket reklámozzák.

Nem véletlen. Amikor ugyanis kerestél, a neten több portálon akaratod ellenére és tudtod nélkül egy címkét ragasztottak képletesen a gépedre, amely jelzi a Facebooknak, hogy mi érdekel. Így már célzottan küldhetik neked a reklámokat.

Az okosabb felhasználók alaposan megtisztogatták már oldalukat és eltüntettek olyan nagyon személyes dolgokat, amelyeket rosszindulatúan fel lehetne ellenük használni. Mások az ismerőseik körét szűkítették és „leiratkoztak” azoknak a híreiről, akik fake news-okat, azaz álhíreket terjesztenek. Korábban az ilyen hírforrásokat le lehetett tiltani, ma már ez nem megy, legfeljebb az ismerősöd korlátozhatod 30 napra, vagy véglegesen.

Nemrég olvastam valahol, hogy a Northeastern Egyetem kutatói nem találtak arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy a mobiljaink titokban rögzítenék beszélgetéseinket a még pontosabban célzott hirdetések miatt. Ezzel kapcsolatban vizsgálódtak a biztonsági szakemberek, és bár nem találtak háttérben történő lehallgatásra utaló bizonyítékokat, helyette egy nem kevésbé aggasztó dologra lettek figyelmesek.

Miközben 17 ezer különböző androidos appot vizsgáltak, olyanokra bukkantak, amelyek titokban rögzítik a képernyő tartalmát és azt külsős fejlesztőknek továbbítják. A baj ezzel az, hogy a felhasználói szerződésben ez egyáltalán nem volt említve, gyakorlatilag a felhasználók tudta nélkül fértek hozzá a kijelzők tartalmához, és adták tovább.

Mivel egyre nagyobb viharokat kavar a legnagyobb közösségi oldal ellenőrizetlen, átláthatatlan működése, várható, hogy néhány éven belül alaposan megregulázzák a Facebookot. A politika ugyanis nem nagyon tűri, ha számára nem, vagy csak kevésbé befolyásolható csatornákon „szivárognak” az információk. Egyelőre a fake news-ok miatt lázadoznak csak, de nemsokára már az is zavarja őket, ha egy baklövésüket sokan sokféleképpen kommentálják.

Pedig pár évtizede még ez volt a mottó: „A hír szent, a vélemény szabad!” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments