Zum Wohl! Donaueschingen és Vác huszonöt éve testvérváros

Méltó és nem kevésbé ünnepélyes folytatása volt az elmúlt hétvégén Donaueschingenben a Váci Világi Vigalom során megtartott itteni ünnepségnek a német testvérvárosban rendezett program. A két településen ilyen formán maradandó módon ünnepelték meg a testvérvárosi kapcsolatok 25. évfordulóját.

A Baden-Württemberg tartományban, a Fekete-erdő szélén fekvő kisvárossal egy szerencsés véletlen folytán jött létre negyedszázaddal ezelőtt a kapcsolat. A németek a vasfüggöny lebontásában vállalt magyar szerep miatt keresték a testvérvárosi kapcsolatokat és egy oktatási konferencián, amelyen magyar szakemberek is részt vettek, futottak össze Árvay Mártával, aki az egyik elindítója és éveken át a motorja volt az együttműködés alakításának. A pénteken esete a Donau Halléban megrendezett nagyszabású ünnepségen neki is és mindazoknak köszönetet mondtak, akik az elmúlt huszonöt évben tettek a kapcsolatok erősítéséért.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

Erik Pauly főpolgármester a város egyik legsikeresebb projektjének nevezte a Váccal kialakított testvérvárosi együttműködést és reményét fejezte ki, hogy a következő években még további lehetőségeket találunk a szálak mind szorosabbra fonására. Dr. Bernhard Everke, korábbi főpolgármester arra emlékezett, hogy annak idején Bartos Ferenc váci polgármesterrel abban a reményben írták alá a szerződést, hogy mindkét településnek előnyére válik a másik megismerése.

Az ünnepségen megköszönték az elmúlt negyedszázad városi vezetőinek, váci részről Bartos Ferencnek, Lábai László, Bóth János és Fördős Attila polgármestereknek, német oldalról dr. Bernhard Everke, Thorsten Frei és Erik Pauly főpolgármestereknek azt, hogy mindannyian kiemelt fontosságúnak tartották a testvérvárosi kapcsolatokat. Karin Stocker-Werb, az ottani baráti kör egyik vezetője is azt mondta: készen állnak mindent megtenni azért, hogy újabb huszonöt év múlva is legyen mit ünnepelni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Országos 2. helyezett lett a földvárys diák
A testvérvárosi kapcsolatokat a magyar nemzeti zászló színeit szimbolizáló színes lufik elengedésével is köszöntötték

Az ünnepségen felszólalt a váci önkormányzati küldöttséget vezető Pető Tibor alpolgármester is, aki reményét fejezte ki, hogy az eddigi alapokon a kapcsolatok további lehetőségeit sikerül majd megtalálnunk a következő esztendőkben. Pető Tibor egyébként a városházi fogadás alkalmával Donaueschingen aranykönyvébe is beírt – érdekesség, hogy a néhány éve megnyitott könyvet egy váci, Belányi László bőrművész készítette a németek megrendelésére.

A Donau Halléban megrendezett ünnepségen részletesen elemezte a német – magyar kapcsolatokat hazánk berlini nagykövete, dr. Györkös Péter, aki további sikeres együttműködést kívánt a két városnak.

A testvérvárosunkban megrendezett ünnepségsorozat részeként kint járt a Forte Fotóklub delegációja is Cservenák Péter elnök vezetésével, hiszen pénteken este a polgármesteri hivatal egyik épületében váci kiállítás nyílt, amelyet az önkormányzat a Vigalom alatt városunkban járt és képeit bemutató német klubbal közösen rendezett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele
Az őszi fesztivál megnyitóján köszöntötték Furucz Angelikát és Furucz Anitát, akik nagyon sokat tettek a két város közötti kapcsolatokért

Donaueschingenben szombaton rendezték meg a hagyományos őszi fesztivált, amelyen városunkat képviselve többször fellépett Dónusz Katalin énekművész és Csuka Karolina Ágnes zongoraművész, váci és környékbeli magyar árusok is kínálták portékájukat. A megnyitón ismét köszöntötték a váciakat, megköszönve Angelika (Furucz) Müllernek és Furucz Anitának azt a sok segítséget, amelyet a testvérvárosi kapcsolatok ápolásáért tesznek. A végén a magyar zászló színeit idézve piros, fehér és zöld luftballonok tucatjait engedték a levegőbe, majd Pető Tibor és Erik Pauly közösen csapra verte a söröshordót, amely a város messzeföldön híres sörét, a Fürstenberget tartalmazta. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments