Csütörtökön indul a Kaleidoszkóp VersFesztivál Vácon

Versmondás, színházi előadások, koncertek, filmvetítés és étteremszínház is várja az érdeklődőket az idei Kaleidoszkóp VersFesztiválon november 22. és 25. között Vácon. 

A színházi előadások közül Arany János humorára épít a felvidéki Csavar Színház Jóka ördöge, valamint a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Arany-metszés című előadása. A programban szerepel még az Első Magyar Versszínház és a Csavar Színház Csokonai Dorottya című művének színpadi adaptációjával.

A kaposvári Csiky Gergely Színház Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész tragikomédiájával, A nagybőgővel, míg Borbély Sándor a Karinthy Színház korábbi darabjával, Az apostollal érkezik a fesztiválra. A pécsi színház a Jónás könyvét adja elő, a Turay Ida Színház pedig Szerednyey Béla rendezésében, Bencze Ilona Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész főszereplésével mutatja be a Zita című történelmi játékot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Kifejezetten az ínyenceknek szól a Soproni Petőfi Színház Jelenetek egy házasságból című előadása a Rubra Art Lounge-ban, ahol a főszereplő házaspárral (Gál Tamás és Kiss Szilvia) együtt fogyaszthatja el a közönség a darabban szereplő tatárbifszteket sörrel. Míg a Kávészünet zenekar Csonka vers, avagy Anyám tyúkja megy a levesbe című koncertjén tyúkhúslevest szolgálnak fel az érdeklődőknek.

Tűnődés csillagok alatt a címe a Kányádi Sándor emlékére készülő performansznak, amit Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház művésze rendez. Ezzel és a Kiss Kata Zenekar Magyarból jeles című modern, folk alapú koncertjével kezdődik az idei fesztivál november 22-én, csütörtökön. Közreműködik a Matyó Néptáncegyüttes, a Váci Szakképzési Centrum I. Géza Király Közgazdasági Szakgimnázium kórusának tagjai, valamint R. Kárpáti Péter színművész, Kányádi Sándor versfilmjével. A közelmúltban elhunyt költőóriás, Kányádi életművéből tallóz egy kilenc részes etűdsorozat is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Idén is nevezhettek nem hivatásos előadók, társulatok, zenekarok és alkotók saját produkciókkal. A versmondó szalon vers- és prózamondó versennyel, a versszínházi versenyprogram önálló és társas pódiumi estekkel, performanszokkal, a verszenei sarok koncertekkel, a versfilmek a vásznon elnevezésű blokk pedig mozgóképes alkotásokkal várja a közönséget.

A témák középpontjába lesz a közelmúltban elhunyt legendás költő, Kányádi Sándor, az évfordulós Nagy László, Szécsi Margit, a kortársak közül Ágh István, valamint a békekötés centenáriumának évfordulója az első világháború költészete, de Arany János és Babits Mihály is több produkció szerzője.

A hivatásos és az amatőr versenyzők külön kategóriában versenyeznek. A zsűriben helyet foglal Kiss László rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Bagossy László rendező-tanár, Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház Nívó-díjas színművésze, Szűcs Katalin Ágnes Jászai Mari-díjas színikritikus, dramaturg, a Criticai Lapok főszerkesztője, Takács Bence Kazinczy-érmes előadóművész, műsorvezető, televíziós szakember, és Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas, színházi és televíziós rendező.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása mellett a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi  fesztiváljának megteremtése. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments