Váci köz-tér: Vajon miért nem válaszolnak a kérdésekre?

Újabban egyre gyakrabban olvasom, hogy ez, vagy az a hivatal valamelyik újság, internetes portál által feltett kérdésekre nem válaszol. Ilyenkor elgondolkodom, vajon mi játszódhat le a háttérben, ki hozza meg a döntést és aztán ezt hogyan magyarázza meg önmagának. Mi itt Vácon egy kicsit elkényeztetett helyzetben vagyunk, mert évek, évtizedek óta dolgozunk együtt azokkal, akik válaszaikkal segíthetik a sajtó munkáját, s így a kölcsönös bizalomra építve megkapjuk a válaszokat kérdéseinkre.

A régi rendszerben, amely sokak számára már csak a történelemkönyvekből köszön vissza, még az volt a szabály, hogy mindenki a saját munkájával kapcsolatban szabadon elmondhatta véleményét a sajtónak. Ha valaki nem akart beszélni az újságírókkal, jött felülről egy kemény hangú telefonhívás és máris működött minden.

Nem hiszem, hogy most az lenne a módi, hogy a főnökség éppen az ellenkezőjére utasítja a munkatársait. Bár tény, hogy az utóbbi harminc évben a nagy demokrácia építése közben a sajtó befolyását előbb csak szerényen, aztán egyre durvábban korlátozta a hatalom. Tegyük hozzá: a mindenkori hatalom, mert ebben szinte teljesen egységes a politikai osztály.

Ezen mondjuk nem csodálkozom, hiszen szerte a világ fejlettebb részein a politika mindig is a nagytőke játszótere volt. Ahol meg nem, ott mindig akadt egy-egy katonai puccsista vezér, aki magát nevezte ki vezetőnek, bár mostanában ezt parlamenti jóváhagyással is el lehet érni némelyik, nem túl távoli országban.

Szóval a hatóság, a hivatal úgy dönt mostanában egyre gyakrabban, hogy nem válaszolnak a szerkesztők kérdéseire. Az újságírók nagy része ilyen esetekben még kesztyűs kézzel bánik a korrektnek egyáltalán nem nevezhető magatartást tanúsítókkal, de gyanítom, hogy ha ez így folytatódik, eljön a következő fázis, amikor durvábbak lesznek az eszközök.

Nem kellene megvárni ezt. Mindenkinek üzenem: egy társadalom működésének alapja az emberek feltétlen tisztelete. Ha bárki bunkó módon viselkedik, ne várjon mást. Egy kérdésre nem válaszolni akár azt is jelentheti, hogy súlyos bűnöket takargat valaki. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments