A jövő év végére állhat a Duna-parton az Attila-szobor

A jövő év végére már állhat a Duna-parton az Attila-szobor – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet kedden délután tartott a vár alatt területen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Fördős Attila polgármester. Mint korábban megírtuk, a kormány 74 millió forintot ad a projektre.

A szobor, amely a főtéren álló első világháborús emlékművet is jegyző Cser Károly alkotása, már a harmincas években elkészült, de soha nem került felállításra – emelte ki Rétvári Bence. Az államtitkár szerint a hun király szobrának felállítása a magyarság eredetével kapcsolatos újabb vitákat is ki fog majd váltani, de szerinte fontos, hogy az erről a témáról folyó párbeszéd mindig élénk legyen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

Fördős Attila a magyarság származásáról folyó korábbi vitákra utalva megjegyezte: a finnugor rokonság még ma sem bizonyított, bár hivatalosan ezt képviseli a tudományos közösség. Emlékeztetett arra, hogy a város az utóbbi években jelentős köztéri alkotásokkal gyarapodott, például méltó helyére került az első világháborús emlékmű.  Utalt Orbán Viktor miniszterelnöknek arra a nemrégi kijelentésére, amely szerint mi, magyarok „hun tudatú, türk eredetű nép vagyunk”.

Bejelentették, hogy a pénz hamarosan megérkezik a város számlájára. A törvények által meghatározott lépések után várhatóan a jövő év végére állhat a szobor, amelyet a tervek szerint közvetlenül a Duna partjára helyeznének. A lovon ülő Attila alak a folyó felé nézne, mintha az átkelés előtt megtorpanna a ló és a hun király figyelné a vonuló seregeket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments