Szombaton debütál a Serenus Kórus új karnagya

Szombaton este ad koncertet a zeneiskolában Tárjátok ki a kapukat címmel a Serenus Kórus. Ez az előadás azonban sok tekintetben más lesz, mint az eddigiek, hiszen először áll a közönség elé a közösség által nemrég választott új karnagy, Hornyák Tamás. Ráadásul valószínű, hogy a nézők között ott lesz az eddigi karvezető, Brusznyai Margit is, így tehát a fiatal dirigens számára ez legalább kétszeres vizsgaelőadás lesz.

Tamás egy véletlen találkozás révén került kapcsolatba a kórussal. A családjával Verőcén élő fiatalember korábban Kaposváron a tanítóképzőn tanított énekmódszertant, mellette vezette az ottani kórust is, s a közösségi oldalon megjelent felhívás keltette fel az érdeklődését. Ahogy fogalmaz: egy hosszú ismerkedési folyamat végén, szeptemberben dőlt el, hogy ő kap lehetőséget, ám ehhez sikeresen kell vennie az első akadályokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Tapasztalatokban bővelkedik, hiszen húsz évig vezette a budapesti Bartók Kórust is.

– Az első benyomások nagyon kedvezőek, amikor az ember próbákon elhangzott aranyköpéseit idézik a kórustagok, az már jelent valamit – mondta Hornyák Tamás, aki szerint a város kórushagyományai olyan alapot adnak a jövőre, amelyre lehet építeni. Neki ráadásul van összehasonlítási alapja, hiszen elnökségi tagja a Pedagógus Kórusok Országos Szövetségének, ily módon jól ismeri a hazai kórusmozgalmat. Sajnos rendre érkeznek a hírek, hogy megszűnnek énekkarok, mert nem kapnak elég támogatást a környezetükről.

Egy amatőr kórussal dolgozni nem mindig könnyű dolog, hiszen a tagok munka után, sokszor fáradtan érkeznek a próbákra. A vezető dolga, hogy ebben a helyzetben is a legtöbbet és a legjobbat hozza ki a csoportból.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

A kórus repertoárjában nagyon sok modern darab található, ezeket én is nagyon szeretem, tehát a jövőben is hallhat ilyeneket majd tőlünk a közönség. Ám ugyancsak közelállnak hozzám a népdalok, ezért szeretnék ebbe az irányba is nyitni, ami, úgy látom, kedvező fogadtatásra talált a kórusban – beszélt terveiről Hornyák Tamás.

A szombati programban szerepel Orbán György 126. zsoltárra írt darabja, amely ugyancsak a karvezető szíve csücske és még soha nem vezényelte. Ezt a Serenus-szal és Hornyák Tamással most először fogja látni, hallani a közönség.

Egy színes, jó hangulatú műsorral készülünk, erre várjuk a váciakat – mondta befejezésül Hornyák Tamás. 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments