Szomorú statisztika: csak Bulgáriát előzzük meg

A vásárlóerő-paritáson számított tényleges egyéni fogyasztás tekintetében az EU tagállamai az uniós átlag 132 és 54 százaléka közötti sávban helyezkednek el; Magyarország mutatója az utóbbihoz áll elég közel – derül ki az Eurostat közleményéből. Az egy főre eső – vásárlóerő-paritáson számolt – fogyasztás tekintetében az unió két „legjómódúbb” országa Luxemburg (ahol a fogyasztás az EU-átlag 132 százaléka) és Németország (122 százalékkal) volt 2017-ben.

Az átlag felett 18, alatta 10 ország mutatóját találhatjuk az unió statisztikai hivatalának közleménye szerint. Az EU-átlag 115 és 120 százaléka között „fogyasztottak” az „átlagos” ausztriai, dániai és egyesült királyságbeli lakosok.

30 százalékkal az EU-átlag alatt ugyanakkor már csupán öt tagállamot találunk: Bulgáriát (54 százalék), Magyarországot és Horvátországot (mindkettő 62 százalék), Romániát és Lettországot (mindkettő 68 százalék).

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Magyarország mutatója 2015 és 2017 között alig változott (valójában romlott): 2015-ban az EU-átlag 63 százaléka volt a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre eső fogyasztás. Ugyanezen két év alatt Románia mutatója 58 százalékról 68 százalékra, Csehországé 78-ról 82 százalékra emelkedett – írja az uzletem.hu.

További adatok az Eurostat közleményében. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments