Váci köz-tér: A zsákutcából a kiút a digitális demokrácia

Olvasom a friss hírt, hogy a „rend visszatérését” szorgalmazta hétfőn Édouard Philippe francia kormányfő a több heti, időnként zavargásokba torkollott tüntetések után. Philippe, aki a párizsi rendőrkapitányságra látogatott – amelynek több motoros rendőre is megsebesült a szombati zavargások során – , „radikalizálódottnak” nevezte az üzemanyagadó-emelés miatt tiltakozó sárgamellényesek mozgalmát.

Ezzel összecsengenek a minapi hírek, amelyek a magyar országgyűlésből érkeztek. A csaknem súlytalan ellenzék „fellázadt” és ennek során a T. Házban is, majd nem sokkal később a köztévé székházánál erőszakos jelenetek zajlottak le.

Akinek szeme és esze is van, már látja: zsákutcába került a politika itt is, ott is. A képviseleti demokrácia folyamatos eltorzítása az éppen hatalmon lévők szája íze szerint, a nagytőke érdekeinek rejtett, de érzékelhető kiszolgálása ellen nem tehet mást a „tömeg”, minthogy lázad. Más eszköze ugyanis nincs. A parlamenti képviselőket nem lehet visszahívni, négy évente öt perc alatt dönti el a polgár, hogy mi legyen az ország sorsa. Két választás között viszont igazán senki sem kíváncsi arra, hogy mit akar a „nép”, a politikai osztály – amelyre már sem a mértéktartás, sem a tisztelet, sem a kötelező udvariasság nem jellemző – kemény csatákat vív „házon belül”.

A képviseleti demokrácia végnapjait éljük, pár évtized és már csak emlék lesz a mostani helyzet. A jövő a digitális demokráciáé, amelyben nincs parlament, csak egy végrehajtó szervezet, amely a polgárok valódi döntései alapján dolgozik. Bárki bármikor leváltható lesz, ha a többség azt akarja. Az emberek bevonása nélkül nem lehet majd döntéseket hozni.

Addig azonban tovább folyik a harc. Rendőrök és biztonsági őrök támadnak demonstrálókra, akikhez álarcos, „sárgamellényes” csapatok csatlakoznak és törnek-zúznak. Minden egyes gumibot-ütéssel, minden egyes kő eldobásával közelebb kerülünk a változásokhoz. Megállíthatatlanul. (képünkön: utcai összecsapás a tüntetők és a rendőrök között Párizsban)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments