Elhunyt dr. Chikán Csaba, a MEOSZ alapító elnöke

Türelemmel viselt, hosszan tartó súlyos betegséget követően 2019. január 2-án, életének 76. évében elhunyt dr. Chikán Csaba, a MEOSZ alapító elnöke – adja hírül a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége. Az évizedeken keresztül Vácott közjegyzőként dolgozó dr. Chikán Csaba nagyon sokat tett azért, hogy a városban javuljon a mozgásukban korlátozottak helyzete.

“Dr. Chikán Csaba magas színvonalú szakmai munkával és példaértékű emberi alázattal képviselte a mozgáskorlátozott emberek közösségét. Személyében olyan embert veszítettünk, aki felülemelkedve a méltatlan helyzeteken is, mindig a mozgáskorlátozott emberek és családjaik érdekeit tartotta szem előtt, a helyzetük jobbításáért küzdött. Dr. Chikán Csaba a fogyatékos emberekért végzett áldozatos munkája dicséretéül számos elismerésben részesült; köztük a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben, melyet 2006. október 23-án vehetett át” – olvasható a MEOSZ közleményében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Relatív gyorshajtás a szombati halálos baleset oka?

Dr. Chikán Csaba az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi végzettséget, s a későbbiekben közjegyzőként tevékenykedett. Jogászi munkájával párhuzamosan, jogi képzettségét is kamatoztatva 1978 novembere óta vett részt a mozgáskorlátozott emberek önszerveződésében. Hitte, hogy szakmai felkészültséggel, kitartással, és kellő alázattal igenis köveket lehet mozgatni a mozgáskorlátozott emberek és családjaik érdekében.

1981. június 13-án megválasztották az akkor megalakult Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökének, mely tisztséget 1997. szeptember 16-ig töltötte be.  Az alapszabály szerint már nem lehetett újra megválasztani az elnöki tisztségre. Ezt követően a MEOSZ egyik alelnökeként folytatta a mozgáskorlátozott emberekért végzett munkáját.

Megromlott egészségi állapota miatt 2015. május 8-án leköszönt az alelnöki posztról, és a MEOSZ elnökségi tagjaként ténykedett tovább. A MEOSZ küldöttközgyűlése 2016. május 4-től a MEOSZ alapító elnöki tisztséget adományozta dr. Chikán Csabának, aki haláláig a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének társelnöke volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Újabb tornatermek újulnak meg a váci tankerületben

“A MEOSZ alapító elnökeként példát és irányt mutatott a mozgáskorlátozott emberek önrendelkező életének megvalósítása érdekében vívott mindennapi csatákban. Példát mutatott, hogy tisztességgel, elszántsággal magas szakmai színvonalú munkával és emberi alázattal nap, mint nap ki kell állni a sorstársakért. Irányt mutatott, hogy megalkuvás nélkül, a végsőkig kell küzdeni, amíg megoldást találunk a problémákra. Irányt, mely egy olyan társadalomhoz vezet, ahol a mozgáskorlátozott emberek nem csak szavakban, hanem a valóságban is megtapasztalhatják a méltóságteljes élet kizárólagosságát.

Ember volt. Csupa nagybetűvel. Szemet hunyt a személyét ért méltatlan támadások felett, kizárólag a mozgáskorlátozott emberek érdekeit tartotta szem előtt. Érdekükben, értük, önmagát háttérbe szorítva dolgozott. Személye, szakmaisága megannyi jogszabálytervezet előkészítésében, véleményezésében jelen volt. Ő tette meg az első lépéseket  azokban az ügyekben, amelyeket utóbb a  MEOSZ sikerre vitt. Jelen volt azokban a mindennapi csatákban, melyekből a mozgáskorlátozott emberek életét megkönnyítő jogszabályok születtek. Gondolatai, bölcsessége és szakmai tisztessége tovább él a közösségben. Szellemisége olyan hagyaték a mozgáskorlátozott emberek közössége számára, melyet a MEOSZ méltóképpen ápol tovább” – írják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!