Előkészítő támogatást kap a kormánytól a Karolina

A kormány úgy döntött, hogy három kórusiskolát, a váci Karolina Katolikus Általános Iskolát, a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát és a szintén fővárosi Szent István Király Zeneiskolát 391 millió forintos beruházás-előkészítő támogatásban részesíti – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Vácon.

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a Karolina iskolában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarországon kevés a kórusiskola, ezért a kormány fontosnak tartja a támogatásukat, hogy “méltóan képviselhessék a kodályi hagyományokat”. Amint az intézmények bővítési, fejlesztési beruházásának előkészítésével végeztek az iskolák, a kivitelezéshez pályázhatnak kormányzati támogatásra – tette hozzá az államtitkár.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Az éj leple alatt piktogramokat pingált a járdára két városi képviselő

Rétvári Bence kitért arra: kérték az iskolákat, olyan fejlesztéseket tervezzenek, amelyek lehetővé teszik, hogy az intézmények kórusközpontokként is működjenek, és továbbképzéseikkel segítsék más iskolák kórusait, kórusvezetőit. Fontosnak nevezte, hogy a támogatott iskolák között van vidéki és budapesti, valamint állami és egyházi is.

Beer Miklós váci megyés püspök elmondta: a Karolina Katolikus Általános Iskola több mint 100 éves, és ezzel a fejlesztéssel új fejezet kezdődik az intézmény történetében.

Sisa Sándorné, az iskola igazgatója megemlítette, hogy oktatási intézményük 1905-ben épült és 1906-ban kezdődött első osztályában az oktatás. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztésekkel a klasszikus zenét méltó körülmények között oktathatják majd.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Kész a virágos violinkulcs, hamarosan rendbe rakják a Duna-parti dzsumbujt is

Varga László atya, az iskola művészeti vezetője arról beszélt, hogy a kórusmozgalom egyben az erkölcsi nevelésnek is teret ad, hiszen azok a fiatalok, akik megszeretik a zenét és tevékenyen bekapcsolódnak a közös éneklésbe, olyan alapokat kapnak, amelyek egész életükben segíthetik őket.

Egy kérdésre válaszként elhangzott: pontosan még nem tudható, mikorra fejeződik be az előkészítő munka, nyilván, a három iskolában különböző ütemben haladnak majd. Amikor viszont minden összeáll, a kormány megvizsgálja a beruházások támogatásának lehetőségét. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments