Tanácsok ünnepek utánra: mire figyeljenek a fogyasztók?

Már a karácsonyi ünnepek után járunk, ezért érdemes lehet felkészülni az esetlegesen ránk váró feladatokra, mint például a nem tetsző, már meglévő, vagy hibás ajándékok visszavitelére. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni, milyen jogai vannak a fogyasztóknak.

Nem működik az ajándéknak szánt turmixgép? Nem tetszik a karácsonyi pulóver színe? Mikor van és mikor nincs helye reklamációnak?

A két eset között az a különbség, hogy míg a hibás turmixgép esetén – annak hibája miatt – élhetnek a fogyasztók szavatossági igényeikkel (elsősorban kijavítás vagy kicserélés, másodsorban pedig vételár-leszállítás vagy a vételár visszatérítés iránti igény), addig a hibátlan pulóvernél nincs lehetőség reklamációra.

Nem tetsző színű vagy méretű termék esetén tehát csak a kereskedő jóindulatán múlik, hogy a bizonylattal együtt visszahozott ajándékot kicseréli-e másikra, vagy esetleg biztosítja a termék árának levásárlását az üzletében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Ha online rendeltük a nem tetsző terméket, akkor a kézhezvételtől számított 14 napon belül indokolás nélkül elállhatunk a szerződéstől. Természetesen pár kivétel itt is van, például a kifejezetten a mi utasításaink alapján készült termékek (pólóra fénykép nyomtatása), vagy csomagolásából kibontott szoftverek, DVD-k.

”Akciós árut nem cserélünk” – hibás kereskedői magatartás

A már említett szavatossági igények a karácsonyi időszakban leárazott, akciós termékekre is vonatkoznak – ha a vásárláskor a vevő nem tudott a hibáról. A kereskedők, illetve vállalkozások kötelesek tehát figyelembe venni a fogyasztók akciós termékekre vonatkozó minőségi kifogásait.

”A háromnapos csereszabály mindenre vonatkozik” – tévhit!

Általános tévhit, hogy bármilyen terméket három napon belül, minden további nélkül visszavihet a fogyasztó a kereskedőhöz, illetve visszakérheti annak vételárát. Amennyiben olyan termékről van szó, amely az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Kormányrendelet mellékletében szerepel (például háztartási gépek, televíziók, okostelefonok 10.000 Ft eladási vételár felett) és a fogyasztó a termék hibája miatt csere iránti igényét 3 munkanapon belül érvényesíti, úgy a kereskedő köteles kicserélni az adott terméket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Egyéb esetben nem. A kötelező jótállás időtartama egyébként egy év.

„Vásárlást követő 3 nap után csak a szakszervizbe lehet vinni a hibás terméket” – hibás kereskedői magatartás

Amennyiben egy termék meghibásodik, kizárólag a fogyasztón múlik, hogy közvetlenül a szakszervizhez viszi a készüléket, vagy a kereskedőnél jelenti be reklamációját.

A szakszerviz kizárólag javítást végez, míg a kereskedőtől lehet kérni a javításon kívül a cserét, a vételár leszállítását, vagy a teljes vételár visszatérítését.

A jogszabály nem rendelkezik csereutalványról, így nem lehet azt megkövetelni a fogyasztótól, hogy ilyet szerezzen be a szakszerviztől, és csak ezen utalvány alapján hajlandó a kereskedő cserélni a hibás terméket.

Panaszok, kifogások ügyintézése

Reklamáció esetén ügyeljenek a fogyasztók arra is, hogy minőségi kifogásukról jegyzőkönyv készüljön (erről egyébként a kereskedő köteles gondoskodni), ha ez mégis elmaradna, jelezzék panaszukat a Vásárlók Könyvébe történt bejegyzésükkel. Erre azonnal, de legkésőbb harminc napon belül írásban köteles válaszolni a vállalkozás.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Néhány jótanács:

– Mindig tegyük el a vásárlást igazoló nyugtát/blokkot!
– Reklamációnkról mindig vetessünk fel jegyzőkönyvet! A jegyzőkönyv egy példánya a fogyasztót illeti.
– Tartsuk be a használati útmutatóban lévő szabályokat! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments