Ezekre figyelj a fizetős útszakaszok használatakor

Azt már egy ideje megszokhatták a magyar utakon közlekedők, hogy egyre több útszakasz kerül be az e-matrica és az e-útdíj rendszerbe, ráadásul 2019 január 1-jétől is bővült ez a lista. A 2018-as évben szerencsére enyhítettek a szabályozáson, többek közt eltörölték a pótdíj 30 nap utáni megemelését, hiszen most már egységesen 60 nap a türelmi idő az útdíj befizetésének elmulasztását követően.

Így tehát 60 napig kategóriánként egységes összeget kell pótdíjként befizetni, ezen az időtartamon túl viszont már jogi útra terelődik az ügy, hiszen a díjkövetelés időtartama ekkor lejár. Így 60 nap után már nem csekk érkezik, hanem annál komolyabb értesítés.

Bevezették továbbá azt a könnyítést is, hogy ha valaki véletlenül felhajt egy fizetős útszakaszra, annak 60 percig még lehetősége van befizetni az útdíjat. Ezáltal mentesül az azonnali pótdíjfizetés kötelezettsége alól. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy óráig ingyenesen lehet használni az ilyen útvonalakat, majd pedig mint aki jól végezte dolgát, le lehet hajtani róluk fizetés nélkül. Ez csak egy türelmi időt jelent, ezáltal tették rugalmasabbá a rendszert, hogy ha valaki a felhajtás után az első kijáraton távozik, ne kelljen neki egyből a pótdíj összegét befizetni, hanem csak az útdíj árát.

Szerencsére 2019-ben eddig nem emeltek árakat, arra azonban mindig ügyelni kell, hogy a megfelelő kategóriát válaszd ki az e-matrica vásárlásakor, hiszen ha magasabb „osztályba” tartozik a gépjárműved, akkor pótdíjkülönbözetet kell fizetni. Szintén fontos, hogy a helyes rendszámot add meg, különben nem lesz érvényes matricád. -írja az alapjarat.hu

A besorolási kategóriák

D1: a motorkerékpár, valamint a maximum 3,5 tonna össztömegű, legfeljebb 7 személy (sofőrrel) szállítására alkalmas személygépkocsi és annak vontatmánya

D2: a D1 kategóriát meghaladó személygépkocsi, mely 7 főnél többet is szállíthat, továbbá a maximum 3,5 tonna össztömegű tehergépkocsi és a lakóautó tartozik ide

B2: az autóbusz sorolható ebbe a kategóriába

U: a D2 és a B2 kategória vontatmánya

A fizetős útszakaszok megyénként:

Bács-Kiskun megyei matrica

Ebben a megyében csak az M5-ös autópályáért kell fizetni, a megyére érvényes matricával északon az örkényi, keleten pedig a kisteleki csomópontig lehet „kihajtani” pótdíj fizetési kötelezettség nélkül.

Baranya megyei matrica

Az M60-as és az M6-os ezen a területen áthaladó szakaszai fizetősek, a megyére érvényes matricával pedig keleten a bátaszéki csomópontig hagyhatod el a megyét következmények nélkül. Az M60 autópálya Pécset délnyugat felől elkerülő szakasza az 58. és az 5826. számú utak között ingyenes.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei matrica

Az M30 és az M3-as autópálya borsodi szakaszai fizetősek, a megyére érvényes matricával nyugaton a füzesabonyi, keleten pedig a polgári csomópontig lehet „kihajtani” pótdíj fizetési kötelezettség nélkül.

Csongrád megyei matrica

Ebben a megyében az M5-ös használatáért kérnek díjat, délen egészen a szerb határig használható a megyére érvényes matricával, északon pedig a Kiskunfélegyháza-dél mehetsz. Az M5-ből elágazó M43-as szintén fizetős, ezen egészen a román határig lehet haladni.

Fejér megyei matrica

Fejér megyét az M1-es, az M7-es és az M6-os autópályák érintik. Budapest felé Herceghalom, Pusztazámor és Százhalombatta-észak csomópontokig érvényes a megyei matricád, míg az M1-esen Győr felé Tatabánya – Óváros a szakaszhatár. Balaton felé az M7-esen Balatonvilágosig mehetsz büntetlenül, míg az M6-oson Paks-északnál kell lejönnöd.

Győr-Moson-Sopron megyei matrica

Ebben a régióban nincsenek ingyenesen használható gyorsforgalmi utak vagy autópálya-szakaszok, az M1 mellett az M14, az M19, az M85 és az M86 nyomvonalai is fizetősek. Délen pedig a répcelaki lehajtóig mehetsz büntetlenül az M86-oson.

Hajdú-Bihar megyei matrica

Itt az M3 és az M35 az a két útszakasz, amit fejben kell tartani, utóbbi esetében Berettyóújfalunál ér véget a fizetős szakasz. Nyugaton Hejőkürtig, keleten pedig Nyíregyháza-nyugat csomópontig hajthatsz a megyematricáddal.

Heves megyei matrica

Ebben a megyében az M3-as autópálya az egyetlen tényező fizetés szempontjából, ami megyei matricával az Aszód utáni Bag csomópont és a mezőkövesdi lehajtó között használható.

Komárom-Esztergom megyei matrica

Itt csak az M1-esért kell fizetned, nyugaton a Győrszentivánnál található 112-es lehajtóig haladhatsz megyematricával, az M19-esen pedig a szintén győrszentiváni 6-os lehajtóig „nyújtózhatsz”. Keleti irányban Bicske az utolsó állomás, ahol még büntetlenül elhagyhatod az autópályát.

Pest megyei matrica

A fizetős szakaszok listája itt a leghosszabb: az M1, az M2, az M3, az M4, az M5, az M6 és az M7 Pest megyei szakaszai is ide tartoznak. Szintén nincs ingyen az M0-ás M4 és M5 közötti része, valamint északon az M2-be csatlakozó szakasz sem. A Pest megyei matrica érvényessége pedig: az M1-esen Bicske, az M7-esen Martonvásár, az M6-oson Ráckeresztúr, az M5-ösön Lajosmizse, az M3-ason pedig Hatvan jelenti a határt.

Somogy megyei matrica

Ebben a régióban az M7 az egyetlen fizetős szakasz. A megyematricával Balatonvilágos és Zalakomár közt használható.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Az M3 fizetős csak Szabolcsban, nyugaton a hajdúnánási csomópontig mehetsz a megyematricáddal.

Tolna megyei matrica

Itt sem bonyolult a helyzet, az M6-osért kell fizetned, északon Dunaújváros-dél, délen pedig Pécsvárad a megyematrica határok.

Vas megyei matrica

Ebben a megyében az M86 fizetős Szombathely városáig. Beled pedig az északi határa a megyematrica felhasználhatóságának.

Veszprém megyei matrica

Ezt a régiót az M7 egy nagyon kis szakasza érinti, természetesen nem ingyen. Polgárdi és Siófok közt használhatod a megyematricád.

Zala megyei matrica

Végezetül Zala megye jön, ahol az M7 és az M70 fizetős. Keleten Sávolyig mehetsz a megyei matricával. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments