Utónevek: Kopasz és Öcsi nem, Bájron és Rasszel igen

A Magyar Tudományos Akadémia Névtanácsa munkája nyomán minden hónapban frissül az anyakönyvezhető nevek listája, idén január 1-jétől immáron összesen 4070 név közül válogathatunk.

A külföldi családi szálak és a szappanoperák világa a mai napig gyakran ihleti meg a névadó szülőket, ám a legújabb trendek kedvelői a magyaros irányvonalban is a kreativitást keresik. Jól látható ez abból a névsorból, melyet a Magyar Tudományos Akadémia Névtanácsa bocsátott a Fejér Megyei Hírlap rendelkezésére.

A 2018-ban jóváhagyott nevek között szerepel a Mogyoró és a Margitvirág is – amelyek női névként anyakönyvezhetők. A többféle névből összeolvasztott, szép hangzású lánynevek közül idén már adható például a Dorinda, a Hannabella, a Lizabella, a Mariam, a Rozalina, a Valina és a Viora, de talán még ebbe a kategóriába sorolható az Imela és a Jola, a Nika és a Nila is. Becézgetős hangzású új női magyar név a Barbi, a Gerti, a Lorka, a Miri és a Zetti.


Leggyakrabban az idegen helyesírás (Bernadeth, Blanche, Yara, Maya, Michel, William), a mind a két nemnek adható névalak (Éden, Zoel, Dakota) volt az elutasítás oka, de volt olyan kérelem is, amely családnévre utalt (Barrera, Zidane, Károlyi, Vicián, Vadas) és ezért nem fogadták el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Praktiker: Így segítsük kertünket a tavaszi ébredésben

A nevek becéző alakváltozatai közül több sem ment át a szigorú szűrőn (Matyi, Misi, Toto, Dodo, Nándi, Jankó, Marci, Pisti, Pistike, Tió, Rumi), ahogy egyéb próbálkozások (Napfi, Kopasz, Betyár, Gézengúz, Maci, Moha, Öcsi, Szöcske, Vackor, Mazsola, Szivárvány) sem. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments