Utónevek: Kopasz és Öcsi nem, Bájron és Rasszel igen

A Magyar Tudományos Akadémia Névtanácsa munkája nyomán minden hónapban frissül az anyakönyvezhető nevek listája, idén január 1-jétől immáron összesen 4070 név közül válogathatunk.

A külföldi családi szálak és a szappanoperák világa a mai napig gyakran ihleti meg a névadó szülőket, ám a legújabb trendek kedvelői a magyaros irányvonalban is a kreativitást keresik. Jól látható ez abból a névsorból, melyet a Magyar Tudományos Akadémia Névtanácsa bocsátott a Fejér Megyei Hírlap rendelkezésére.

A 2018-ban jóváhagyott nevek között szerepel a Mogyoró és a Margitvirág is – amelyek női névként anyakönyvezhetők. A többféle névből összeolvasztott, szép hangzású lánynevek közül idén már adható például a Dorinda, a Hannabella, a Lizabella, a Mariam, a Rozalina, a Valina és a Viora, de talán még ebbe a kategóriába sorolható az Imela és a Jola, a Nika és a Nila is. Becézgetős hangzású új női magyar név a Barbi, a Gerti, a Lorka, a Miri és a Zetti.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Leggyakrabban az idegen helyesírás (Bernadeth, Blanche, Yara, Maya, Michel, William), a mind a két nemnek adható névalak (Éden, Zoel, Dakota) volt az elutasítás oka, de volt olyan kérelem is, amely családnévre utalt (Barrera, Zidane, Károlyi, Vicián, Vadas) és ezért nem fogadták el.

A nevek becéző alakváltozatai közül több sem ment át a szigorú szűrőn (Matyi, Misi, Toto, Dodo, Nándi, Jankó, Marci, Pisti, Pistike, Tió, Rumi), ahogy egyéb próbálkozások (Napfi, Kopasz, Betyár, Gézengúz, Maci, Moha, Öcsi, Szöcske, Vackor, Mazsola, Szivárvány) sem. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments