Külföldről érkező hívásokkal verik át az óvatlanokat

Az úgynevezett Wangiri-típusú csaláshullám során az elkövetők távoli országokból indítanak véletlenszerű, szolgáltatóktól független hívásokat. A telefonszámokat véletlenszerűen egy szoftver generálhatja a csalóknál, így bármilyen szám hívását megkísérelhetik. A magyarországi szolgáltatók folyamatosan figyelik a külföldi számokról hazai hívószámra érkező tömeges híváskezdeményezéseket és folyamatosan tiltják le a már ismert számokat.

Nem kerül pénzbe, ha véletlenül felveszi valaki a gyanús külföldi számról érkező hívást, de a visszahívás már komoly költségekkel járhat! Ne tegye! Szükség esetén inkább szöveges üzenetet küldjön a hívónak – javasolja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

A Magyarországról indított telefonhívásoknál a kijelzőn a helyes formátum: +36 30 1234567. Az ettől eltérő formátumban érkező hívás külföldről érkezik. Mielőtt felvenné, esetleg visszahívná, gondolkodjon, hogy tartózkodik-e rokona, barátja külföldön éppen, várható-e bárkitől külföldről indított hívás. Ha nem, mindenképpen gyanakodjon!

Gyanús telefonhívást a szolgáltató felé is bejelenthet! Amennyiben jóhiszeműen járt el és visszahívta a külföldi telefonszámot, jelentős számlát generálva ezzel, abban az esetben is jelentse a szolgáltatónak, illetve a rendőrség felé.

Egy kis figyelemmel elkerülheti, hogy telefonos csalás áldozatává váljon – hívja fel a figyelmet a rendőrség.


A Telenor éber volt és gyorsan lépett

A Telenor bejelentette, hogy lelepleztek egy ilyen nemzetközi bandát. Az elkövetők nem tudtak nagy kárt okozni – közölte a távközlési szolgáltató az elmúlt héten kedden. A gyors hálózati beavatkozáson túl az előfizetők tudatosságának is köszönhető, hogy csak néhány százaléknyi próbálkozás járt sikerrel, ráadásul többnyire azok is csak rövid ideig tartottak – írta a Telenor Magyarország.

A 31 országra kiterjedő csalássorozat telefonszámainak visszahívhatóságát letiltották. A közlemény szerint az úgynevezett Wangiri-típusú csaláshullám során az elkövetők távoli országokból indítottak véletlenszerű, szolgáltatóktól független hívásokat.

Bevételük akkor keletkezett, ha a visszahívás nemzetközi hálózatot igényelt, a pénzt ugyanis az emelt díjas hívások után gyűjthették be. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments